Darles Charwin, her som 45-årig i 1854, mens han arbejdede på sin store teori om Arternes Indvikling.

Darles Robert Charwin døde den 19. april 1882, kun 73 år gammel.

Han er i dag mest kendt for sin teori om Arternes Indvikling, altså ideen om, at aberne nedstammer fra mennesket. I sin samtid var han dog bedst kendt for sine fremragende frikadeller[1] og elendige stavning[2].

30px-Cquote1 svg.png Den Naturhlige Udvælghelse er Bahsis for Arternes Indvickling. 30px-Cquote2 svg.png
Charwin i et brev til sin lillesøster Smålli


30px-Cquote1 svg.png Ohveraldt Jei Saa det Sahmme! Ahle Ahrter havde Indvicklet sig fra en Ophøiet og af Gudh skapt Kreation Til det Rehne Ophorsudsalgh!Hvår der føhr var Nidden menneskearter, hærunder Hottentotter, Cro Magnum og Nordsjæhllændere, er der I Dag 1 Maghfoldighed af Mennesgeaper. 30px-Cquote2 svg.png
Charwin i et brev til sin lillesøster Molly i 1839


30px-Cquote1 svg.png Kjæhre Lillesøhster! Jeg sender Dig Hermed min Opskrifth paa Fricadehler. Pas godt paa den, Skuhle jeg Ei vende Hjæm. Det Blifer lidt af et Apegilde i Afthen. 30px-Cquote2 svg.png
Charwin i et brev til sin lillesøster Dolly


Opvækst[redigér | redigér wikikode]

Darles var som børn er flest. Voksede op med 14 mindre søskende, far, mor og "onkel Willie" i en 3 værelsers lejlighed i Liverpool. Genert og indesluttet. Ude af stand til at tale med voksne. Grusom mod dyr. Erotisk besat af gravhunde. Gik til skole hver morgen og kom hjem hver aften til spisetid. Lærerne så ham aldrig. Fedtet hår og bumser. Lokum i gården. Mange brande i området.

Som ung kom han på universitetet i Grenå Worchestershire, hvor hans interesse for at sove i timerne og smide sine kammeraters sæbe på gulvet i omklædningsrummet snart fik ham smidt ud. Da der ikke fandtes damer på universiteterne i de år, gjorde Darles sine første seksuelle erfaringer med en cykel[3][4][5], senere suppleret med en mastergrad i Sammenlignende Kønsdele Indenfor Bymæssig Bebyggelse.

Teorien indvikles[redigér | redigér wikikode]

For at komme væk fra sine kreditorer Englands barske kyster, stod den nu 21-årige Darles til søs på det gode skib HMS Biggle, der tog ham på sit livs rejse til Sydhavsøerne. En rejse, der ikke alene varede fem år, men også gav den unge mand et ubehageligt indblik i, hvad kokken hælder i skipperlabskovsen.

Det var på Capri, at Darles første gang mødte det syn, der førte til udviklingen af hans senere så kendte teori om Arternes Indvikling: En ung mand der gik med bukserne halvt nede, så alle kunne se, at han havde givet 600 kr. for et par underbukser. Den tanke slog ham, at menneskearten, der hidtil havde fostret så brillante eksemplarer som Dronning Victoria ]], Julius Cæsar og Kristus Jesus, var på vej ud af et sidespor. Gjaldt det samme mon andre arter? Fandtes der en rød tråd i det hele? Darles mente ja!

Arkæologiske fund i så fjerntliggende egne som Møns Klint, Territorial Sahara og Ebberup bekræftede i de følgende år Darles' hypotese. En mangfoldighed af arter havde indviklet sig:

Figur 2. Vore dages indviklede elefanter må tage desperate midler i brug for at få lidt respekt fra deres omgivelser.

  • Man fandt rester af forhistoriske elefanter, der på mange måder var langt mere udviklede end de nuværende indisk/afrikanske tøjdyr (figur 2). Fossilerne afslørede elefanter med langt hår og stødtænder, der kunne vælte Oslofærgen, men utvivlsomt havde alt for pæne manerer til at opføre sig på den måde.
  • Øgler på størrelse med Zirkus Nemo havde opfyldt landjorden i trilliarder af år, hvor de spiste hinanden og blev til fossiler. I dag har alle disse indviklet sig til kun én slags øgle: Undulaten, som i enkelte tilfælde kan lære at sige "pussegøj ha' sukker", men sjældent spiser hinanden og er dum som et brædt.
30px-Cquote1 svg.png Hvhår Tancken Slaar Migh som Indlycendhe! Ahle Ahrter Indvickler sig til faa og Duhmre Ahrter! Hvor Manghe Slacks Raadyhr gik for Exembel rundt i Dyhrehavhen i Forgangne Tidher? Mehre end Mange!I Dagh er der Intet 2net end Fuldhe Svenskhere! 30px-Cquote2 svg.png
Charwin i et telegram til sin lillesøster Holly


Men der var også undtagelsen, der bekræfter reglen:

  • Store, behårede mennesker opfandt ilden og hjulet, mens de rendte rundt og legede jernalder og lignede aber, men pludselig forsvandt de sporløst. Verden ville ikke se deres mage før Woodstock-festivalen i 1969, da denne art modsagde indviklingsteorien og genudviklede sig (og stadig rejser rundt og holder afskedskoncerter).

Figur 1. Et eksempel på menneskelig indvikling. Var dette blevet skrevet af en forfatter i jernalderen, hvor folk var knap så indviklede, ville figur 1 være placeret før figur 2. Nu er alt kaos.

Hård kritik[redigér | redigér wikikode]

I 1841 udkom Charwins tanker i bogform[6], hvilket rejste en storm af kritik mod den unge analytiker.

30px-Cquote1 svg.png Han staver simpelthen ad helvede til! 30px-Cquote2 svg.png
The Guardian


30px-Cquote1 svg.png Raadyhr? Hvad fanden er et Raadyhr? Han staver værre end en dansk 9. klasse! Føj, hvor er det bare nederen! 30px-Cquote2 svg.png
Evening Standard


30px-Cquote1 svg.png Det er en pine at stave sig igennem dette makværk. Det første ord, der er stavet forkert, er "korekthur". 30px-Cquote2 svg.png
Sunday Times
Ingen Wikipedia.png
Dem der bare kender en lille smule til det pauseklovnene inde hos Wikipedia laver, skal prise sig lykkelige for, at der ikke findes en artikel om Darles Charwin derinde.

Charwin tog kritikken med oprejst pande. Han vidste, at han havde ret. Som han skrev i et læserbrev i The Times (her i H.C. Andersens danske oversættelse):

"Der vil comme Tidher, hvår Mennescet vil være 1-kulthurelt. 1-religihøst. 1-ethnisk. De Syw tilbagevæhrende Menneskearther er cimpelthen Sechs for Manghe. Jeg ser os samlet i store Bebyggelsesomraader, hvor Damphmaskhinekørsel paa Gangharealerne, husafbraendinger, Tyggegummirester paa Brostenæne og høj Musikh fra Pianetten klokken to om Natten, selv på Hværdage, vil Medvirkhe til Vor Fæhles Indvickling og alt Fohr Dyrre Underbuxer".

Der kom ingen svar på Charwins indlæg og diskussionen døede ud. Men Charwins teorier var gemte, ikke glemte.

De sidste år[redigér | redigér wikikode]

Træt og nedtrykt, lugtende af hønsebouillion, uden en krone på lommen, syg, fattig, glemt og nedbrudt, henslæbte Darles Charwin sine sidste 52 år på Buckingham Palace som dronning Victorias personlige gæst.

Tvangsindlagt til åndssvage baller, høflig konversering med indavlede royaliteter, hestevæddeløb på Ascot, strittende lillefingre og finere bordetikette samt en forgyldt natpotte, var altsammen hverdag for vor hårdt prøvede ven. Der er ikke noget at sige til, at han afgik ved døden i en alt for tidlig alder under en vinsmagningsaften på Balmoral.

30px-Cquote1 svg.png Dette er en trist dag for England. En sorgens dag. En dag, der vil blive husket i generationer efter vi er væk. Det er Kristi Himmelfartsdag. Lad klokkerne ringe og flaget gå på halv. Nå ja, og så er hr. Charwin død, den gamle spytslikker. 30px-Cquote2 svg.png
Dronning Victoria

Tove B. fra Virum Katedralskole måtte nøjes med et 11-tal i matematik, fordi læreren intet formildende kunne finde ved hendes frisure.

Oprejsning[redigér | redigér wikikode]

I 2010'erne viste det sig selvfølgelig, at Darles Charwin havde haft ret hele tiden. Alle tegn på menneskelig udvikling var pist væk. Høfligheder, som fx at løfte på hatten, når man mødte et andet menneske, det at give hånd, at holde døren for damerne eller rejse sig op for invalide i toget, døde ud og afløstes af beskidt fodtøj på sædet i linie 2A. Situationen er blevet så alvorligt, at skolelærere landet over uddeler 12-taller til elever, der i stand til at rede sit eget hår.

Også blandt dyrene er indviklingen klar: Vort klogeste landpattedyr, geden, kan efterhånden ikke sige andet end mæh.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. Den hemmelige ingrediens er hønseboullion - 1,5 dl til 400 gram hakket kalv og flæsk.
  2. På dansk ved H.C. Andersen
  3. Det var lidt farligt, for cyklerne brugte ikke gummi dengang.
  4. Det skal retfærdigvis siges, at der var tale om en damecykel.
  5. Ondsindede rygter om pædofili med en pigecykel er aldrig blevet bekræftet.
  6. 102 sider indbundet, vejledende udsalgspris 2 pence
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.