Spademanns Leksikon
Dannevirke.jpg

Dannevirke (Gammel Dansk: danæwirchi) betyder Danernes værk. Det er en såkaldt fortifikation, som vi har gemt helt nede i Sydslesvig, så fjenden ikke finder den. [1]

I virkeligheden er fortifikationen ikke andet end en jordvold, som man sagtens kan køre uden om, hvis bare man holder sig til motorvejen. Men det vidste vor fjende, tysken, intet om i de gode gamle dage, hvor der jo ingen biler var.

Dannevirke har ikke rigtig været i brug siden 1864, hvor vi fik så mange bank at vi aldrig rigtig er kommet os over det: Dybbøl Mølle endte i ruiner. Vi mistede Slesvig og dermed Dannevirke. Og tiptiptipoldemor mistede mødommen til en tysk soldat fra Hamburg bei Ausfahrt, den tarvelige feltmadras! Men det taler vi ikke om.[2]

Hva' sku' den til for?[]

Fortifikationen skulle holde frankerne og germanerne ude, så de ikke stjal vores arbejde og vores piger og gik og talte udenlandsk helt oppe i Hanne's ... Hedeby. Så kunne de heller ikke brænde vores byer af og stjæle vores bajere og sige "bitte schön" til de unge damer i Møgeltønder. Eller løbe fra regningen, når de havde slubret café latteKultorvet.

Hvem har bygget den?[]

Denne meget lækre Beocord 8000 er ikke med på Unesco's kulturarvsliste, men det er sikkert kun et spørgsmål om tid. Køb den nu for 500 bobs og få det viste kassettebånd med dejlig dansktopmusik med i købet[3].

Det har danerne da! Godt dansk design, som vi er så kendt og elsket for i det store udland. Dannevirke er med på UNESCO's liste over verdens kulturarv, såmænd, ligesom B&O's berømte kassettebåndoptager Becord 8000[4] fra 1980.

Selv om Dannevirke er Nordens største fortidsminde, så er der ingen der gider se den. De fleste steder er det nemlig ikke til at se forskel på Dannevirke, en gammel ost eller voldgraven i Islev. Dog er den sikkert god at sole sig . Husk nogle kolde bajere[5] i en termopose.

Hvor starter den henne og hvor ender den henne?[]

I den ene ende går Dannevirke lige ud i marsken mellem Ejderen og Trenen i vest. I den anden ende stopper den ved indfjorden Slien i øst. Det var altså helt umuligt at komme uden om Dannevirke, uden at få våde sokker. [6]

Men ork, det er bare hovedvolden. Så er der alle forbindelsesvoldene og parallelvolden ved Kovirke og østervolden og halvøen Svans ppffff!, så Danmark var rigtig godt beskyttet og kunne holde fjenderne på lang afstand, når altså bare de kom sydfra.

Dannevirke markerede indtil år 1800 den sydlige grænse for det danske sprog. I dag er sydgrænsen rykket op til folkeskolerne i Skagen, hvor den bliver slikket i nakken af nordgrænsen.

Oprindelse[]

Ifølge overleveringen var det Gorm den Gamles kone, Dronning Thyra, der grundlagde Dannevirke. Men da Dannevirke ifølge Kvælstof-14-metoden daterer sig tilbage til 600-tallet, så har dronningen enten levet i mindst 350 år, eller osse er der gået ged i folkesagnene. Et andet sagn fortæller, at vort elskede riges grundlægger, Dan, forsvarede os ved Dannevirke i helt gammel tid og helt sikkert før Thyra var født.

Så det er ikke let at blive klog på hvad der er hvad.

Men alt i alt byggede man om og videre på Dannevirke helt frem til 1086 under Knud den Herlige, der sagde at nu måtte det være nok. Alt i alt en omgang god dansk fusk, der tog en evighed at gøre færdigt og alligevel ligger i ruiner.

Værdi i praksis[]

I 1864 rumlede det nede i Slesvig og Holsten, hvor nogle af de mere tysksindede fik overbevist Preussens stærke mand, Otto von Bismarck, om, at man meget hellere ville være tysk end dansk, så man kunne se noget ordentlig fjernsyn og købe billige bajere. Og man skal huske på, at det Tyskland som vi kender og elsker i dag dengang blot var et kludetæppe af løse stater.

40pxKlumme.png
Rømningen af Dannevirke
Næppe havde den danske hær rømmet Dannevirke, før tøvejret satte ind og igen umuliggjorde, at man gik tørskoet uden om. Men det er jo det sædvanlige, når timingen og tilrettelæggelsen foretages af en flok hængerøve og skidesprællere og hundehoveder og socialdemokrater.

Straks sendte Bismarck, det sure gamle røvhul, sine modbydelige prøjsiske og østrigske soldater op i røven på danskerne, der straks opgav at forsvare Dannevirke, bare fordi det var så koldt, at tyskerne kunne gå uden om. På vandet, som en anden herre Jesus. Eller isen, om man vil.

I stedet fortrak de dejlige danske drenge helt op til Als og fik en ordentlig en på trynen ved Dybbøl Mølle, der blev skamskudt så den til sidst lignede et billede af Asger Jorn. Og vi måtte afstå Slesvig og Holsten. Ak og ve. En tredjedel af vort rige. Og en tredjedel af vore undersåtter og skattebetalere, så der stort set ikke var andet end folk på overførselsindkomst tilbage i hele riget. Og så var det endda vores egen skyld, fordi vi ikke tog imod Bismarcks første tilbud om en landdeling. Sur røv, ikke.

Pøtz i Padborg
Du må have 110 liter øl i bagagerummet, så kom ned til mutter Pøtz i grænsebutikken og fyld hullet op.
www.pøtzemutter.dk

Rejs dig du danske mand!
Kræv dit Danmark tilbage! Lad os indtage Tyskland sammen, nu med dansktalende guide og to overnatninger på banegården i München.
farsrejser.dk


Googlead.png


Først i 1992 lykkedes det os danskere at få for 2 kroner social retfærdighed overfor tyskerne, da vi tævede dem i fodbold. Høhø!

Nyere tid[]

Ak ja. De onde onde år, da tyskerne havde invaderet vort lille land og gik strækmarch i gågaderne. Verdenskrigen, De ved. Dengang pønsede tyskerne på at grave dybe panserkløfter i Dannevirkes jordvolde, så de kunne stoppe en allieret landgang fra Vestkysten. Men det blev ikke til noget, hverken panserkløfterne eller invasionen fra Vestkysten.

Resterne af Dannevirke blevet fredet i 1950 og fik i 1990 selskab af et lille museum, hvor man kan købe vikingefigurer og ispinde inden for åbningstiden[7], hvis de ikke er udsolgt.

Aller aller nyeste tid[]

I sommeren[8] 2010 udgravede man den gamle lort port "Kalegatport", der gav hul igennem mellem Danmark og Tyskland inden internettets tid, ja, helt tilbage i vikingetiden. Det er den eneste port man har fundet i hele Dannevirke, så der har sikkert været kødannelse i vikingemyldretiden.

Arkæologiske undernoter[]

  1. Fortifikation betyder da forsvarsværk, ikke?
  2. Og så snakker vi ikke mere om det
  3. For en ekstra ti'er, bare, lissom
  4. Danske bidrag til verdens kulturarv ifølge UNESCO: Jellingstenene, Jelling Kirke, Kronborg, Roskilde Domkirke og Vadehavet. Det med Beocord'en, det er bare lidt lir for at forhøje salgsprisen på Gul & Gratis
  5. Dette er en subliminal reklame, sponsoreret af Carlsberg
  6. Altså inden motorvejen kom til
  7. 11.30 til halv tolv
  8. Her defineres "sommer" ikke ud fra temperaturmålinger og anden vejrmæssig statistik, men blot ud fra datoen.