Spademanns…

Redigerer

Dafnie

1
  • Redigeringen kan fjernes. Kontroller venligst sammenligningen herunder for at bekræfte at det er hvad du ønsker at gøre, og gem så ændringerne for at fuldføre fjernelsen.
Nuværende version Din tekst
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Dafnie.jpg|thumb|666px|right| [[Lem]]mernes børster udgør en en [[plankton]]pumpe, som filtrerer [[Kaktus|alge]]r, [[bakterie]]r, [[brød]], [[fisk]] og [[plante]]dele fra. Med deres effektive filtreringsapparat er dafnierne [[derfor]] også med til at rense stærkt <s>[[eu]][[tro]]fierede</s> snaskede søer]]'''Dafnier''' er nogle små [[kry]]b, der [[lever]] [[i]] [[vand]].<ref>hvor de bliver spist af [[fis]]k [[og]] [[andre]] [[dyr]]. Tørrede ''dafnier'' er derfor også [[populær]]e som fiskefoder</ref> De er nært beslægtede med [[bladlus]]ene (''Myzus persicae''), hvilke de også ligner.<ref>men i stedet for [[vinge]]r har de ''vifter''</ref> En morsom ting ved ''dafnier'' er, at de aldrig findes som [[individ]]er, men kun [[op]]tr[[æde]]r [[i]] [[flertal]].<ref>Det er i disse situationer, at ''dafnier'' kan udgøre en fare for badende. En [[svær]]m af ''rovdafnier'' kan [[skel]]ettere en [[voks]]en [[man]]d på mindre end fem minutter</ref> Der er ca. 203 [[art]]er af ''dafnier'' i [[Danmark]], men kun fire af arterne er farlige for mennesker.<br />''Dafnier'' er den mest specialiserede gruppe af [[blad]]fødderne (''Cladocera''). De i alt 2.000 [[for]][[skel]][[lige]] [[type]]r [[lever]] [[i]] [[fersk]]vand overalt i [[solsystemet]].<ref>Både [[Satellit|Saturn]] og [[Jupiter]]s [[måne]]r har forekomster af ''[[kæmpe]]-[[da]]fnier'', og der er fundet fossiler af ''dafnier'' på mange exoplaneter</ref> ''Dafniernes'' kendes på det [[to]][[klap]]pede [[Panser|skjold]], der [[dæk]]ker [[krop]]pen, mens hovedet har sin egen lille hjelm. ''Dafnien'' har et enkelt [[face]][[tøj]]e. Det nederste par [[føl]]ehorn er rudimentære, og andet par er udformet som en [[stor]], [[tog]][[ren]]et [[vi]]fte, hvis duvende bevægelser får [[dyr]]et til at hoppe gennem vandet.
+
[[Fil:Dafnie.jpg|thumb|666px|right| [[Lem]]mernes børster udgør en en [[plankton]]pumpe, som filtrerer [[Kaktus|alge]]r, [[bakterie]]r, [[brød]], [[fisk]] og [[plante]]dele fra. Med deres effektive filtreringsapparat er dafnierne [[derfor]] også med til at rense stærkt <s>[[eu]][[tro]]fierede</s> snaskede søer]]'''Dafnier''' er nogle små [[kry]]b, der [[lever]] [[i]] [[vand]].<ref>hvor de bliver spist af [[fis]]k [[og]] [[andre]] [[dyr]]. Tørrede ''dafnier'' er derfor også [[populær]]e som fiskefoder</ref> De er nært beslægtede med [[blad]][[lus]]ene, hvilke de også ligner.<ref>men i stedet for [[vinge]]r har de ''vifter''</ref> En morsom ting ved ''dafnier'' er, at de aldrig findes som [[individ]]er, men kun [[op]]tr[[æde]]r [[i]] [[flertal]].<ref>Det er i disse situationer, at ''dafnier'' kan udgøre en fare for badende. En [[svær]]m af ''rovdafnier'' kan [[skel]]ettere en [[voks]]en [[man]]d på mindre end fem minutter</ref> Der er ca. 203 [[art]]er af ''dafnier'' i [[Danmark]], men kun fire af arterne er farlige for mennesker.<br />''Dafnier'' er den mest specialiserede gruppe af [[blad]]fødderne (''Cladocera''). De i alt 2.000 [[for]][[skel]][[lige]] [[type]]r [[lever]] [[i]] [[fersk]]vand overalt i [[solsystemet]].<ref>Både [[Satellit|Saturn]] og [[Jupiter]]s [[måne]]r har forekomster af ''[[kæmpe]]-[[da]]fnier'', og der er fundet fossiler af ''dafnier'' på mange exoplaneter</ref> ''Dafniernes'' kendes på det [[to]][[klap]]pede [[Panser|skjold]], der [[dæk]]ker [[krop]]pen, mens hovedet har sin egen lille hjelm. ''Dafnien'' har et enkelt [[face]][[tøj]]e. Det nederste par [[føl]]ehorn er rudimentære, og andet par er udformet som en [[stor]], [[tog]][[ren]]et [[vi]]fte, hvis duvende bevægelser får [[dyr]]et til at hoppe gennem vandet.
 
==Fodernoter==
 
==Fodernoter==
 
<references>
 
<references>
  Loading editor
Kære læser af sære hjælpebokse. Du har nu gennem dit ihærdige læseri fundet frem til en komplet liste af de mest benyttede wiki-koder. Tillykke! Klik på dem og de ryger på magisk vis ind i din artikel.

Forhåndsvisning

Mobile

Desktop