FANDOM


Daells

Bygningen står stadig lige smukt og nymalet efter at almuekulturen flyttede ud af indre by

Daells Varehus (bedre kendt som Daells Gelarhus el. Dalle Valle) var almuens faste fikspunkt når de skulle ind og besøge København. Mottoet "Flere og flere går fattige fra Nørregade" skulle vise at være mere end en døgnflue.

Historie redigér

Picturedv
Picturedaa
Daells Varehus var Korsbæks berømte manufakturhandler Mads Skjerns ide at lave et velrenommeret varehus om til en blanding af stormagasin og postordrefirma. Sammen med brødrene Daells byggede de i 1933 det moderne varehus med den interkontinentale stemning og den korrekte betjening.

I Dalle Valle kunne man simpelthen få alt fra BH'er til vækkeure, børnetøj til legetøj, hårnet til spadserestokke. Og så var der et cafeteria på øverste etage hvis man lige skulle have en slapper inden man tonsede videre.

Samtidig var den anden vigtige del af Dalle Valle det berømte katalog som gerne kom tre gange om året. Det var let for enhver at se at det ikke var haute couture med noget der lå langt fra stangtøj.

Efter der til sidst ikke var nogen arbejdere eller almue tilbage besluttede man i 1999 at lukke varehuset. Dog lever Daells-navnet videre hos Daells Bolighus (Dalle Bolle), men i virkeligheden er det bare Harald Nyborg som bare undlader at reklamere for pattesalve og kohegn.

Dalle Valle og tøjhistorie redigér

Duffelcoat

Nu genåbner Daells Varehus
Efter massiv svigtende omsætning på det nuværende Hotel Skt. Petri er man blevet enige med brdr. Daells arvinger at genskabe Daells Varehus, som det var i gamle dage. Du kan allerede nu besøge vores hjemmeside og købe online fra vores postordreafdeling.
DalleValle.dk

Få samtlige Karl Steggers film på DVD
Karl Stegger er den danske skuespiller som i sit liv har indspillet flest film. Nu kan du få samtlige 167 DVD'er til din Karl Stegger-samling i en praktisk Karl Stegger-boks.
VideoNetto.dk


Googlead

Duffelcoatenredigér

Duffelcoaten var noget de engelske soldater efterlod i landet, da den var god til at holde på varmen. Hvorfor de i det hele taget havde haft den af, kan den løbske fantasi godt fundere over...men de britiske soldater var i høj kurs hos pigerne. Det lykkedes Mads Skjern at hugge et eksemplar fra Gitte Graae, men først 15 år senere kom den på banen efter Skjerns død.
Den blev hurtigt populær i alle aldersklasser, men hos de unge var det den foretrukne moderigtige påklædning.
Den voksne dame havde en pjækkert på.

Parca

Parcacoatenredigér

Unisex var et af kodeordene i slut 1970'erne. Piger og drenge skulle gå rundt i det samme (lyder kedeligt...det var det også). Parca-coaten var den grønne stof jakke med de store lommer og den imiterede pelskrave. Den var god under nogle af de kolde vintre, også selv om der alting hang strimler af snot i pelskanten bagefter, når man havde været ude i kulden. Den var ikke grim men funktionel - man var endnu ikke kommet i yuppiestemning endnu.

Skisæt

Skisættetredigér

I 80'erne var den stærke mainstreamkultur(læs:yuppier) begyndt at tænke på at droppe sommerferien til fordel for en længere skiferie om vinteren. Så vidste de hvad de skulle lave. Det er i princippet her at Dalle Valle mister fodfæstet ved at lefle for det nyliberale, nybevidste småborgerskab. Men stadig er Unisex og den fælles identifikation på mode.

Dalle Valle som stilskabereredigér

Man kan se flere eksempler på en form for fremadsynethed i Dalle Valles børnemode. Her ses et eksempel fra Venstre skoleweb i dag og kataloget fra 1960.

Her ses Dalle Valle-kataloget
1960
Dv1960
...og Venstres skoleweb 2009. Det eneste man ikke kunne få i Dalle Valle i 1960, var den bærbare.
Banner skoleweb

Links og eksorbitante henvisninger redigér

Bullet Det Kongelige Biblioteks private samling af Dalle Valle-kataloger

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.