FANDOM


Dåselatteren eller the laff box blev opfundet af lydteknikeren Charles Douglass i 1953.

De forskellige slags dåselatter
Latterart Kort beskrivelse Populært kaldet Begrundelse
L1K (åhædr...) Kvalt i opløbet Mere udbredt end godt er. L1K starter som et tilløb til et grin, idet man forventer noget morsomt, der dog udebliver. Placeres ofte i venstre lydkanal[1], evt. garneret med et lille host i højre. Forekommer tit i "Langt fra Las Vegas".
L1PK (pffffttt) Når man misser en politisk ukorrekthed Ligesom man skal til at grine af en dum araber, opdager man at resten af salen er tavs. Her er det bedst for ens fremtidige karriere, at man kvæler sit ukorrekte fnis i opløbet evt. gemt bag et lille host. Meget få latteriarbejdere mestrer denne øvelse, hvorfor de som regel må flyves ind fra Hollywood. Se afsnittet De professionelle.
H1 (ha!) Den lille skadefryd Kan godt lyde lidt studst, men sådan er det også ment.
H2 (ha-ha) Høflighedsgrinet Stopper lige så pludseligt som det starter. Tilkendegiver en accept af, at replikken anses for morsom eller ikke tages seriøst. H2 er det mest udbredte grin i de comedy-serier, hvor dåselatteren kører på autopilot, som fx "Big Bang Theory".
H3 (ha-ha-ha) Rigtig latter Her er der sket det beklagelige, at en vits, der egentlig var beregnet til en film på grund af sin gode kvalitet, slipper igennem tv-producenternes fintmaskede vittighedsnet og ryger lige ud i "Alletiders Barnepige". Det sker heldigvis meget sjældent, men kan være en chokerende oplevelse for begge seere. De fleste forekommende H3'ere i comedy-serier er dog hændelige uheld, der sker fordi teknikeren trykker på den forkerte knap, i fagsproget kaldet en svipser.
VKP (Vøvvøvvøv! Klappe, klappe, pifte, fnise!) Vild klappen og pift Anvendes, når en afdanket tv-stjerne fra et gammelt show eller film laver en hurtig gæsteoptræden. I Danmark hvor mange af disse tv-serier aldrig er blevet vist, kan situationen genkendes på VKP'et og den afgudsdyrkende underdanighed som programmets hovedfigurer lægger for dagen[2].
Bouncywikilogo
Humor-encyklopædien Wikipedia har desværre ikke en artikel om dåselatter, men du kan da læse om en konservesdåse hvis du keder dig.
Daaselatter


Hvad skal vi med den?redigér

Det kan nemmest forklares ved at vende spørgsmålet på hovedet: Har du nogensinde oplevet dåselatter i en biograffilm? Nixen-bixen. Det er fordi der ikke er noget forkert i at grine i flok. Men sidder man i en toværelses lejlighed i en lydt ejendom med god rumakustik, så lyder det lidt scairy når der kommer høj latter fra ham den mærkelige ovenpå, som aldrig har gæster (L1PK). Her virker dåselatteren kamouflerende, så det (forhåbentlig) lyder som om han griner sammen med hele DR's drengekor (H2).

Samtidig har dåselatteren funktion som alarmklokke, idet seere ofte går på toilettet under reklamepauserne. Når man så hører en H2 inde fra stuen er det tid at vende tilbage i fifaen (L1K).

Det kan ikke understreges kraftigt nok, hvor vigtigt det er at en H2 er første grin efter reklameblokken. Hvem husker ikke de omfattende oversvømmelser i Storkøbenhavn den 2. juli 2011 kl. 18.18, hvor en H3 fik samtlige mandfolk til at trække ud samtidig og storme ind til "Two and a half Men" på 3 sekunder, fordi de troede der var sket noget morsomt (H3). Ja, skaderne løb op i fire milliarder, som kommunen vil forsøge at opkræve hos Viasat[3] under påstand om uforsvarlig omgang med kunstige publikumsreaktioner (H2).

De professionelle dåsegrinereredigér

Her tænkes først og fremmest på vor egen Ole-Bent Nielsen, der udvandrede til Hollywood i 1986 efter en lang karriere som statist i danske film.[4]. Nå, men Ole-Bent flyttede altså til Hollywood og blev under kunstnernavnet David Lattermand en af de helt store dåsegrinere, ja, en af de få der virkelig behersker en L1PK. Bent-Ole bor til daglig sammen med sin kone og deres lille kat Pinky i en trailerpark, hvor han bruger al sin fritid på at se "Fingrene væk fra min teenagedatter" og "Gary Unmarried", så han ordentlig kan slappe af i lattermusklerne før en ny arbejdsdag truer (H1).

En af de få kvindelige dåsegrinere der har skabt sig et navn indenfor branchen, er tyske Heidi Klumpfuß, der blev spottet af en talentspejder under begravelsen af hendes svigefulde elsker, Hermann Gottlieb, der havde svoret at han ville lade sig skille fra sin kone og flytte med Heidi til Söderlugum, hvor de sammen ville åbne en grænsebutik med dåsebajere. Istedet faldt svinet om med et hjerteanfald (L1K). Da præsten sluttede med "æret være Hermann Gottliebs minde" undslap der Heidi en vaskeægte H1'er, der indbragte hende en millionkontrakt i Guds eget land (H2).

Ellers er de fleste dåsegrinere helt almindelige mennesker, der bare bliver kildet under tæerne med en fjer[5] (H2).

Hvis du vil prøve at grine aleneredigér

  • Så læs "Vejledning i Sælfangst" af Flemming Jensen i S-toget, hvor du er havnet sammen med en flok brøndby-fans på vej hjem fra et nyt nederlag.
  • Eller se "Parks and Recreation" for åbne vinduer.

Fnisnoterredigér

  1. Tag eventuelt Stereotesten.
  2. Guuuuud! Barbara STREIsand! Du var VIDUNDERlig i Yentl, men MEGET smukkere i VIRKELIGheden! (H1)
  3. Man tør næsten ikke gisne om hvad der var sket, hvis mændene også havde vasket hænder. (H2)
  4. Hvem husker ikke "mand som kigger uinteresseret væk fra skuespillerne, mens han går forbi på gaden" fra publikumssuccessen "Cirkus Casablanca" 1981 eller "ham der sidder og spiser med ryggen til ved bord 2, mens Jens Okking og Henning Moritzen diskuterer et nyt kvindedrab i En by i provinsen 1978 (H1)
  5. Ved en H2 bliver man kildet med skoene på.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.