FANDOM


Civil ulydighed

Civil ulydighed har til formål at vinde magten, hvorefter andre udøver civil ulydighed imod de nye magthavere.

Civil ulydighed er et begreb, skabt for at retfærdiggøre selvretfærdigheden blandt individer, som ellers ikke ville være i stand til at kapere de pligter, som lovens rammer byder.

Når man ikke kan få ret, eller man således mener, at lovgivningen er uretfærdig, så kan man påberåbe sig "civil ulydighed", og dermed tro, at ens handlinger er socialt accepterede.

Historisk civil ulydighedredigér

I jernalderen var der ikke egentlig civil ulydighed. Det betalte sig simpelthen ikke at stille sig op på toppen af en bakke med et banner, hvorpå man proklamerede, at "Gravhøje skulle være for alle", eller, at denne specifikke bakke var "Closed for Climate Justice".
Og hvorfor så ikke det? Jo, måske først og fremmest fordi:

  1. Klimaforandringerne gjorde sådan set bare tingene bedre efter sidste istid.
  2. Man havde ikke bogstaver, og derfor ingen bannere.
  3. Engelsk var ikke opfundet.
  4. Selvretfædrige aktioner af den karakter var den sikre metode til at få flækket skallen.

I det hele taget, var tingene meget bedre i de gode gamle dage.

Måske burde efterkommerne af fortiden have lyttet lidt mere. Så ville de i det mindste have sluppet for at ydmyge sig selv så groft. Eller at få flækket skallen af en politimand med en knippel. Hmmmmnn ...

Middelalderens civile ulydighedredigér

I Middelalderen var civil ulydighed allerede håbløst umoderne. Dette skyldtes primært de "lov og orden"-tilstande, som fandtes dengang. At stille sig op mod kongen eller herremanden, og i en eller anden sammenhæng erklære: "Jeg ønsker ikke vold! Jeg bruger min krop som våben, så magthaverne kan se, hvor uretfærdigt de behandler os"; normalt lig med en eller flere sofistikerede henrettelser.
Man kunne sådan set gøre præcis som man ville med sin krop, og man kunne lave al den civile ulydighed, man ønskede. Det kostede bare en tur på skafottet og af med knoppen.

I det hele taget, var tingene meget, meget bedre i de gode gamle dage.

Monarkiets civile ulydighedredigér

I 1768 startede det første og til dato sidste vellykkede forsøg på civil ulydighed. Det skete da den daværende konge Christian 7. slog pjalterne sammen med den civile doktor Struensee.
Den rare doktor tog magten fra kongen, og brugte sin krop som våben - oven på kongens Caroline Mathilde.

Det gik helt fint, indtil at nogen henrettede den gode Struensee. I det hele taget, var tingene meget bedre i de gode gamle dage.

Hvordan defineres civil ulydighed?redigér

Helt grundlæggende er "Civil ulydighed" bare en floskel. Det er en af den slags floskler man kan anvende, når man har til hensigt at begå noget ulovligt, men i sit eget afsindigt stupide hoved, har man formuleret denne påtænkte lovovertrædelse som retfærdig i en større sags tjeneste.
Det kan typisk være at man interesserer sig perifært for klimaet, eller man synes at hastighedsbegrænsningerne på motorvejen er for lave. Her er civil ulydighed anvendeligt til enten at kravle op i en skorsten, eller at blæse gennem et vejarbejde med 150 km/t. Når man skal forklare over for dommeren, hvordan det kunne være, at man valgte denne aktionsform, så er det hér at man maser sit fede korpus mod ham/hende og råber noget med, at man "skærmer verden mod uretfærdighed med sin krop".[1]

Men i virkeligheden ...redigér

Civil ulydighed er et emne, der bliver nøje overvåget af diverse efterretningsorganisationer. Fordi vi har vores, måske til tider lidt nørdede site for verbal, mental og åndelig ulydighed, så betyder det ikke, at Big Brother ikke også trawler gennem vores ydmyge rige. Det forventer jeg faktisk at de gør per rutine, hver gang vi nævner Jakob Sharff fx (fik jeg nu stavet den elegante gourmet rigtigt?). Nå, men sagt på en meget diplomatisk måde, så vil jeg bede dig, som læser dette, stærkt overveje om du er på helt sikker juridisk grund her. Ved du, om du lige nu foretager dig noget forbudt og grundlovsstridigt ved at læse dette her på din personlige computer? Rolig nu! Du lider ikke af paranoia! Tag en dyb indånding og gå hurtigt til linket øverst til venstre før uret. Du kan godt regne det ud. Men du har kun fem sekunder fra nu af!!! (i mellemtiden sørger du for at holde dine kreditkort parat. Du vil få hårdt brug for dem, tro mig. (Du ville næppe bryde dig om at vide, hvad vi lige har fundet på din harddisk ;) Men ro på. Kreditkort. Nu.[2]


Ulydige noterredigér

  1. Sidstnævnte "aktion i aktionen" gør det hele lidt mere virkningsfuldt.
  2. Civil ulydighed er et emne, der bliver nøje overvåget af diverse efterretningsorganisationer. Fordi vi har vores, måske til tider lidt nørdede site for verbal, mental og åndelig ulydighed, så betyder det ikke, at Big Brother ikke også trawler gennem vores ydmyge rige. Det forventer jeg faktisk at de gør per rutine, hver gang vi nævner Jakob Sharff fx (fik jeg nu stavet den elegante gourmet rigtigt?). Nå, men sagt på en meget diplomatisk måde, så vil jeg bede dig, som læser dette, stærkt overveje om du er på helt sikker juridisk grund her. Ved du, om du lige nu foretager dig noget forbudt og grundlovsstridigt ved at læse dette her på din personlige computer? Rolig nu! Du lider ikke af paranoia! Tag en dyb indånding og gå hurtigt til linket øverst til venstre før uret. Du kan godt regne det ud. Men du har kun fem sekunder fra nu af!!! (i mellemtiden sørger du for at holde dine kreditkort parat. Du vil få hårdt brug for dem, tro mig. (Du ville næppe bryde dig om at vide, hvad vi lige har fundet på din harddisk ;) Men ro på. Kreditkort. Nu.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.