FANDOM


DanskRigs
Christoffer 3. af Bayern blev født den 26. februar 1416 og levede helt til den 6. januar 1448, hvor han døde af tømmermænd i Sverige.

Men det spændende spørgsmål er naturligvis: Hvordan blev sådan en plattysker konge af Danmark og var der pant på flasker dengang?

Vi drager nu ud på en spændende rundrejse i fjortenhundredetallets Norden og det skal blive en rejse der vil forbløffe og forundre, ikke mindst de historisk kyndige og andre, der troede de havde hørt efter i historietimerne[1].

Christofferb

Dorothea forsøgte på mange måder at vække lysten i Christoffer, men det blev ved bajerne.

Chris bliver kongeredigér

Farmand var selveste pfalszgreve Johan og moderen var Catharina, en lækker steg, som var søster til Erik af Pommern, der jo var hendes broder, så de var vel nærmest søskende. Begge to[2].

Så skete der det, at Erik af Pommern blev sur og drog til Gotland, hvor han i fred og ro kunne bedrive lidt pirateri. Rigsrådet gloede sig omkring i Danmark - nej, der var ikke en eneste, der var værdig til kongetitlen. Så gloede de lidt længere nede. Og jo! Der sad Chris i Bajeren og påstod, at han var en fin mand. Så det gæve landsting i Viborg udnævnte ham til konge over Danmark. Eller Dänemark, som Chris kaldte det, den skjælm.

Nordjyderne er i oprør!redigér

Og det kan man vel ikke betænke dem i. Lidt skæg i gaden skal vi da have. Norge og Sverige havde meldt sig ud af Kalmarunionen, som dronning Maggedulle havde kæmpet så hårdt for, og nordjyderne var heller ikke lune på Chris. De gjorde oprør, gjorde de. Og tævede Chrisseses hær ved Husby Hole i 1441, hvilket er før tv'ets tid, så vi har ikke nogen ordentlige billeder derfra. I må ta' os på ordet. Eller andre steder, men sluk lige lyset først, vi er ikke helt stolte af vore underbukser.

Men Chris lod ikke et nederlag gå ham på, så han sagde til nordjyderne:

30px-Cquote1 svg Årlrajt, hvis I tager hjem nu, så skal I ikke høre mere om den sag. 30px-Cquote2 svg
Chris Tuborg

Det tog modet fra slagets vindere, altså nordjyderne, så de tog hjem. Bortset fra vendelboerne, der ikke sådan gi'r sig. De slåssede videre, indtil Chris huggede hovedet af lederne og klippede mankene af deres heste. Så tog også de hjem. Så var der fred her til lands[3] igen.

Konge af Norge og Sverige osseredigér

En eller anden ærkebips lagde politisk pres på svenskerne[4], så de sagde pyt, sagde de, og så blev Chris osse konge af Sverige[5]

Men ærkebipsen som hed Laxmand, luftede sit spritafgiftsvåben over for nordmændene også, så i 1443 krøb også de til patten.

Norden var samlet igen! Og spritafgifterne var ikke steget! Skål, drenge!

Tienderedigér

40pxKlumme
Hvad tiende er?
Jo, du afleverer 1 krone til kongen, for hver 10'erdu tjener. Eller 1 får, for hvert 10 får du får (eller har). Eller 1 bajer, for hver 10 bajere du har. Helst det sidste.

Men uha, det skulle blive meget værre endnu[6]. Christ måtte have nogle penge i kassen til alle de bajere, han drak, så han indførte tiende i Jylland og på Fyn, hvilket var tilstrækkelig langt fra København til, at han kunne slippe afsted med det.

Øllet blev hans skæbneredigér

Men ak. Chrissessessesses ølforbrug steg og steg. Så nu blev øresundstolden genindført. Det blev tyskerne sure over, selv om Chris jo selv var tysker. Fra Bajeren, som vi alle husker. Men told er tykkere end øl, så Chris måtte gifte sig med Otto's oldemor, Dorothea, der var datter af en greve i Brandenburg, for at formilde de højt fortoldede tyskere.

30px-Cquote1 svg Skillemadinkadinkaduuu! Bar' det alzå snart var NU! 30px-Cquote2 svg
Dorothea om sin bryllupsnat

Bryllupsnatten var hed, selv om det var i september. Chris havde drukket nogle bajere, så han ramte lidt ved siden af[7], Dorothea tudede og sagde, at hun havde aaaaldrig fået noget og at hun sådan havde glædet sig.

Efter tre års forsøg på at deflorere Doro-tøsen, forsøgte Chris sig med den tids Viagra, nemlig bajere, der øger lysten og sænker den kritiske sans for damer til et acceptabelt niveau. Det havde han sådan set forsøgt sig med i forvejen, men NU[8] gik han til den!

Men nu sagde leveren STOP[9]! Og Chris blev begravet i Roskilde Domkirke og Dorothea giftede sig med hans efterfølger, som du sikkert kan læse om, når vi kommer så langt.

Arven efter Christofferredigér

Det viste sig, at Chris havde tomme flasker nok til at sikre det danske kongerige en glorværdig fremtid, hvis ikke den den løjser af en pissetjener var kommet til at trykke på den nye knap i Brugsen, hvor man donerer flaskepanten til Folkekirkens Nødhjælp, så hver en krone røg i ærkebipsens lommer.

Noterredigér

  1. Men hvad rager det dig?
  2. En senere dna-test har afsløret, af mindst een af dem er søskende.
  3. Sankte Hans, Sankte Hans!
  4. Onde tunger påstår, at han truede med at forhøje spritafgifterne og slå hårdere ned på hjemmebrænding
  5. Hvilket alle kan blive, hvis de venter længe nok. Hvor længe har du ventet? Nå, så er det nok snart din tur.
  6. Selv om det lige havde været så godt, altsammen.
  7. Derefter blev det ophøjet til lov, at der skulle stoppes vat i nøglehullet, så den slags kedelige misforståelser ikke skulle gentage sig.
  8. NU står med store bogstaver, så du rigtig kan mærke spændingen. Mærkede du den? Eller noget andet, måske? Nej? Jamen, så lægger vi os da bare til at sove, vi skal osse tidligt op i morgen.
  9. Mærkede du heller ikke noget nu? Nå, jamen så godnat, da...
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.