Spademanns Leksikon

Man skulle tro billedet var manipuleret, men det var ikke nødvendigt i de sølle 70'ere. Sådan så vi sgu ud!

Jeg fik mandelgaven, takket være Bono! Synd, der ikke var nok til mine 4 søskende...

Farfar prøver at lade som om, de gamle julehits var go'e.

"Åh, ja! I gamle dage kunne de lave julehits!"

~ Bedstefar om Hammondorglets guldalder

Christmas No. 1 er den melodumse, der ligger nr. 1 den 24. december på den engelske hitliste, der i mange år hed "Top of the Pops". Det vil sige "juleaften", for dem, der ikke liiiige fejrer den slags.


Baggrund[]

Til sidst - i starten af 2000'erne - var englænderne blevet så kede af alle de boybands, der fik 13-årige skolepiger til at købe deres møgplader lige inden jul, at "Top of the Pops" måtte skifte navn til "TOTP", der igen måtte skifte navn til "Cancelled", fordi der trods alt ikke er 13-årige piger nok til at holde et helt program kørende. Alle andre slog over på BBC World, så de kunne høre de sidste nyheder om agurkesalget og dets indvirkning på aktiemarkedet.

Meeen - vi fik da en del go'e julemelodumser, som ligesom på en eller anden måde er blevet hængende i vore øregange hver december. På nedenstående gennemgang viser vi et eller andet sted kun de sange, som har haft en eller anden blivende værdi, om ikke andet så på årets "Absolute Christmas":

De største og mest ultimate jule-ettere[]

1957 - Marys Boy Child med Harry Belafonte. En hidtil ufortalt historie om, hvordan Mary ikke havde en boy friend, men en boy child. Lidt pædofilt, måske. Senere stjal tyske Boney M sangen, fordi de fik Ma Baker til at true stakkels Harry, der måtte trække sig tilbage og leve af en DSB-reklame.

1973 - Merry Xmas Everybody med Slade. Denne rørende sang handler om, hvordan bedstemor egentlig helst vil høre Harry Belafonte, men ender i et gruppeknald alligevel.

også 1973 - I Wish It Could Be Christmas Every Day med Roy Wood og Wizzard - manden som ikke kunne finde ud af om han ville være popsanger eller i ELO og hippie. Derfor er julemanden blevet til hippie

1974 - Lonely this Christmas med Mud. Mud leverede nogle glimrende Elvis-parodier, mens Elvis stadig levede (han døde i 1977 på toilettet). Uhørt! På mange måder så uhørt, at der ikke er mange, der husker sangen i dag, selv om der var en bugtalerdukke med og alt muligt. Kort efter valgte Danmarks Radio at omdøbe "julekalenderen" til "ulandskalenderen", så vi rigtig kunne få dårlig samvittighed over vores julesmovseri.

1975 - Bohemian Rhapsody med Queen. Jepper, det var vel nok en julesang. Husker tydeligt, hvordan vi dalrede rundt om træet og sang "Is this the real life? Is this just fantasy?"

1984 - Do they know it's Christmas? spurgte Band Aid. Det viste sig, at det vidste de nemlig ikke (at det var jul, altzå), og de var også ligeglade, da de overvejende var muslimer. Men lidt at spise ville have været rart. Overskuddet fra salget gik til ris a la mande i Nigeria og nye solbriller til Bono.

også 1984 - Last Christmas med Wham!. Denne fantastiske juleklassiker om julen 1983 lever i største velgående, og er i særdeleshed en uundværlighed på alverdens radiostationer. Sangen handler om George Michael's forbudte forhold til sin svigerfar.

1998 - Goodbye med Spice Girls. Ikke en julesang, næh, nej - men den sang havde vi ventet længe på, så det var vel nærmest en lille julegave til musikelskere. Der var kun et at svare: bye, bye! Beklageligvis forsøgte tøserne sig med en comeback-turné i 2007, men heldigvis blev de uvenner. LOL!

2004 - Do they know it's Christmas?" med Band Aid 20. Vi håbede vi havde hørt det sidste til denne sang, der bevisligt leder til depression, men desværre var Bono løbet tør for smarte solbriller.

Film for de glemsomme eller ufødte[]

Wizzard
 	Wizzard_-_I_Wish_It_Could_Be_Christmas_Everyday 	 			  
I Wish It Could Be Christmas Everyday
Slade
Merry Xmas Everybody
For YouTube-hardcorebrugere kan vi anbefale at køre begge film på én gang.

De er 100% synkrone. Dobbelt-klik først på Slade(th.) og så Wizzard(tv.) og hold derefter evt. hånden over den du synes er grimmest

Og hva' ka' vi så lære af deeet?[]

Om en sang er nr. 1 til jul betyder ikke en skid. "White Christmas" med Bing Crosby og "Happy Xmas - War is over" med John Lennon har aldrig været nr. 1.

Jo, Christmas No. 1's var noget opreklameret fis. Men spørg din bedstefar, der kan huske dem alle (indtil 1998, ihvertfald) og hans demens vil lade ham sige:-------------Øøhm----------Æææh-------------------(læs evt. citat i indledningen)

Skriv dit eget julehit[]

Kan du ikke spille? Så læs de første 3 sider i denne bog, så er du klar.

Opskriften på et julehit er såre simpel: Du skriver en sang og så køber du et sæt bjælder som på indspilningen kører på alle taktslag hele melodien igennem.

Skal hittet være nr. et finder du 5-6 piger på mellem 10 og 13 år som du får til at nynne med på omkvædet.

Resten er fuldstændigt ligegyldig. Det kan handle om hvad som helst og være i hvilken stil du synes, lige fra en stille "No Stress" til det mest heavy rock der findes.

Og så lige et frækt billede med et nedringet dulle og et afdanket rensdyr på omslaget.