FANDOM


Brøndbyernes IF (BIF)
B.I.F
Fulde navn Brøndbyernes Idrætsforening
Grundlagt 1964
Stadion Brøndby Stadion
Kapacitet 43.000 (dette er løgn)
Formand Per Bjerregaard
Cheftræner Kent
Henrik
Auri Skarbalius

Professor Snape
Liga Superduperligaen
Motto Ingen over klubben - kun Per Bjerregaard
Hjemmeside www.brondbydåtcom
Brøndby hjemme
Brøndby klud
Hjemmedragt Hjemmeklud


30px-Cquote1 svg Det bestemmer Per 30px-Cquote2 svg
Anonymt bestyrelsesmedlem om fremtidsplanerne i Brøndby IF


30px-Cquote1 svg Det bestemmer Per 30px-Cquote2 svg
Anonymt bestyrelsesmedlem om hvad Per bestemmer


30px-Cquote1 svg Det bestemmer Per 30px-Cquote2 svg
Anonymt bestyrelsesmedlem om hvor det nærmeste toilet er


"Jeg har købt aktier i BIF for 17,50 kr... Tænk at jeg nu har 48.000 af slagsen."

~ Oscar Wilde om Brøndby IFBrøndby IF er en af Danmarks, og dermed også Skandinaviens, største Idrætsforeninger. Heraf forkortelsen IF = Idræts Forening. Foreningen er dog meste kendt som følge af fodboldklubben under samme navn.


Historie redigér

Brøndby IF har rødder i Randers helt tilbage til det herrens år, 1946. I denne tid var det ganske populært blandt menneskeforældre at yngle, hvilket resulterede i en masse efterkrigsbørn. I 1946 blev Per Bjerregaard (efter eget ønske) en af disse.

Per Bjerregaard flygtede derfor fra hus og hjem i Randers, og slog sig ned på den Københavnske Vestegn, fordi han var for nærig til at betale for turen helt ind til København. Her slog jyden sig fast på det nystartede fusionshold mellem Brøndbyøster og Brøndbyvester. Han blev hurtigt valgt som anfører og bestyrelsesformand - en titel som han siden hen aldrig har lagt fra sig. Om ikke andet oplevede Brøndby IF en meget stor vækst i 1960'erne/1970'erne. Mange teoretikere har peget på hippiekulturen som forklaring på dette, men det har Lars Larsen sidenhen afvist som værende pure opspind. I 1975 påpegede atomfysikere fra Angola endvidere, at der var en tydelig sammenhæng mellem Brøndby IF's fremgang og stadionbyggeriet som forgik omkring Motorring 3.

Langsomt gennemgik den mindre klub, med de udanske farver, en forandring og oparbejde sig gennem de danske fodboldrækker til pludselig at havne i de danske fodbolddivisioner. Endelig endte man med at få

Professionel fodbold redigér

i Brøndby. Her fik dansk fodbold for alvor øjnene op for Brøndby IF, og fodboldklubber som KB, FREM og Vanløse følte for første gang, at deres position på toppen af dansk fodbold var truet. Og med god grund. For allerede 1985 vandt Brøndby IF deres første danske mesterskab. Og det ikke engang med spillere som Michael Laudrup på holdkortet. Økonomien fik et skub i den rigtige retning, og øjenvidner beretter om høj punk-musik fra direktionsgangene på Hovsa Bodega (kontorbygninger var ikke opfundet på dette tidspunkt).

Europiæsk fiasko redigér

Med mesterskabet, god økonomi og professionel fodbold følger desværre også deltagelse i de europæiske klubturneringer. Noget som satte dybe spor i trofæskabet, for det lykkedes således ikke Brøndby IF at vinde mesterskabet i 5 magre år (1991-1996). Den største krise i klubbens historie var hermed en realitet. Dette toppede, da det ukendte svenske hold, Dynamo Kiev, sendte Brøndby IF ned i en lavkonkutur. Samtidig var klubbens eneste europæiske sejr, sejren over Torpedo Moscow, det eneste højdepunkt for Brøndby IF disse år. Der skete intet andet. Med undtagelse af Per Bjerregaards lynvist til Bornholm.

Genopbygning redigér

Det lykkedes i 1997 Per Bjerregaard at overtale MT Højgaard om, at de skulle bygge en fodboldkatedral til ham og hans fodboldklub. Dette lykkedes til fulde, da stadionbyggeriet stod færdigt i 2003. I fin symbolik med dette, lykkedes det Per Bjerregaard at afværge en fortsat krise, og fulgte dermed Brøndby IF tilbage på sporet hvilket i slutningen af 1990'erne/starten af 00'erne resulteret i endnu en håndfuld danske mesterskaber.


Brøndby IF i dag redigér

Farnerud h jformat 164009e

Den nu tidligere svenske Brøndbyspiller leder ihærdigt efter målformen

Brøndby IF er i dag noget værre lort i en større historisk krise end hvad tilfældet var midt 90'erne. Klubben har således ikke spillet med om det danske mesterskab (med undtagelse af 2008) siden 2005, hvor klubben endte på en acceptabel 2. plads.

I sæsonen 2010/11 lykkedes det på forunderlig vis Brøndby IF at ende på ligaens 3. plads. En plads som dermed gav videre avancement i de europæiske turneringer. Men med et samlet nederlag på sidste spildag (efter at havde været foran 4-0) mod et ukendt hold fra Schweiz, røg klubben nok engang ud af europæisk deltagelse, og må derfor tage sig til takke med pokalfodbold i købmandsstader som Varde og Helsingør.


Kapital i det senmoderne samfund redigér

Det kræver penge at drive en moderne fodboldklub. Eller er det nødvendigt?

Jesper "Kasi" Nielsen redigér

I slutningen af 00'erne, ville smykkerigmanden, Jesper "Kasi" Nielsen, købe sig ind i Brøndby IF. Han tegnede et hovedsponsorat og ville være storaktionær i den klub, som han efter eget udsagn: elskede. Der var tale om op mod flere hundredemillioner danske skattefrie kroner. Et tilbud som kunne sende Brøndby IF tilbage til toppen af dansk fodbold, samtidig med at man nok engang kunne forsøge sig i Europæisk sammenhæng. Samtidig ville sponsorerne kunne slikke sig om munden, eftersom Jesper Nielsen snakkede om fornyede sidepladser på VIP-området. På mange måder et ganske attraktivt tilbud, som daværende direktør - Per Bjerregaard - dog afslog.

Peter Schmeichel & Co. redigér

I nærmest samme sekvens prøvede den tidligere landsholdspiller og 3+ vært, Peter Schmeichel, således også at købe sig ind i en plads i den klub han elskede. Han og en investorgruppe var gået sammen for at poste lidt kapital ind i dødssejleren Brøndby IF. Og med en tidligere verdenskendt landsholdsspiller og Manchester United legende på direktionsgangene ville Brøndby IF's image udadtil tegne sig lysere end det havde set ud længe. På mange måder et ganske attraktivt tilbud, som daværende direktør - Per Bjerregaard - dog afslog.

Den engelske hedgefond redigér

Var ligeledes et forsøg på at købe sig ind i klubben. Sådan da. Her var tilfældet dog situationen omkring angriberen Anthony Ujah som den engelske hedgefond ville sponsorere, tilgengæld for at at få en krænkelig beløb af en eventuel transfersum. Skulle det blive et mislykket ophold, ville det stort set kun være på hedgefondens regning. På mange måder et ganske attraktivt tilbud, som daværende direktør - Per Bjerregaard - dog afslog.

(Endnu ukendt) redigér

I skrivende stund ukendt historie/tiltag... som daværende direktør - Per Bjerregaard - dog afslår.


Ledelsen redigér

Ledelsen i Brøndby IF består af følgende medlemmer:

 • Hans PERlige Højhed
 • The PERminator
 • P.B.
 • PER
 • Benny (Skide godt PER)
30px-Cquote1 svg Hallo, folkens! Per Bjerregaard er altså en rigtig sød og rar mand. Han ønsker jo kun det bedste for Brøndby IF og det er derfor han gør som han gør. Det er dét han mener, er rigtigt. Respekter ham dog for det. Lad vær med at køre had på ham, han gør jo sit arbejde så godt han kan. 30px-Cquote2 svg
Ukendt


Direktørerneredigér

Frank og PER

I 2007 fandt man ud af, at det ville være praktisk med en direktør som ikke hed Per. Det var på det tidspunkt blevet for meget for aldrende Per både at være direktør, doktor, far og fungerende bestyrelsesformand. Desuden var det nu meget sjovt at have en direktør man kunne fyre, når han:

 1. Ikke gør som Per siger[1]
 2. Udtaler sig til pressen.
 3. Udtaler sig til sponsorerne.
 4. Får Pers søn fyret.
 5. Forlanger penge til spillerindkøb.
 6. Ikke foretager ambitiøse spillerindkøb.
 7. Holdet taber.
 8. Økonomien sejler.
 9. Har siddet i en menneskealder på tronen[2]
 10. Siger "ja tak" til millioner af investeringskroner, OG samtidig tillader sig at give disse investorere noget at sige i bestyrelsen.

Det betyder at Brøndby IF i den mellemliggende periode har haft direktørerne:

 • Hermann Haraldson - var fra Island.
 • Frank Buch Andersen - tillod sig at fyre Arme-Anders[3]
 • Ole Palmaa - blev efterladt alene i løveburet, da hans tre kammerater forlod bestyrelsen.
 • Jan Lockhart - hovedansvarlig i at Brøndby IF sluttede på en skuffende 9. plads i sæsonen 2011-2012.

Den næste som bliver fyret hedder Tommy. Han ved det bare ikke selv endnu.

30px-Cquote1 svg Der er ingen problemer. Der er fuldstændig ro på de interne linjer 30px-Cquote2 svg
Per Bjerregaard forsikrer fremtidige investorer om at alt er fint i Brøndby IF


Trænere redigér

DuErFyret

Gennem tiden har Brøndby haft fyret en del trænere. At være træner i Brøndby er en utaknemmelig opgave, hvor du på daglejerbasis skal forvente en fyreseddel efter hver eneste weekend[4].

30px-Cquote1 svg Det bestemmer Per 30px-Cquote2 svg
Anonym sportsdirektør om hvornår træneren bliver fyret.


Inden for de seneste år har man således fyret Morten, Åge, Rene, Kent, Henrik og Auri. Ikke fordi de havde gjort noget - nærmest tvært imod. Dem som gennem tiden ikke er blevet fyret, har blot ikke fået forlænget deres kontrakt.

Hver gang Brøndby fyrer træneren, kommer Tom eller Ebbe og redder stumperne, og når det er sket, bliver deres kontrakt heller ikke forlænget, og så kan Per i stedet ansætte en som kan blive fyret... Og sådan går tingene i ring.

Den næste træner som bliver fyret i Brøndby, hedder "Aurelius Skarbalius" - eller bare "Aurus" som Christian Andersen altid plejede at kalde ham, da han i sin tid kommenterede fodboldskampe. Auri er fra Polen og kan derfor sit håndværk... Tror vi nok...

Og ganske som forudset af Spademanns Leksikon, blev Auri fyret d. 10. juni 2013. Istedet tiltræder Professor Snape som netop samme dag landede i Kastrup Lufthavn klokken 1400 med sin Nimbus 5500, efter en rejse til Portugal.

Spillereredigér

Brøndby IF har en såkaldt Wall of Honour hvor de klister alle tidligere profesionelæe fodboldspillere, som har spillet i Brøndby, op.

For ikke at ridse for meget op i fortiden (hvilket eftersigende ikke er populært på Vestegnen), henviser vi istedet blot til denne kategori.

Fanskare redigér

2334

Fastelavn fejres mere end én gang om året på den legendariske Fax... Sydside

Tilhængerne af Brøndby IF samles ofte i grupper af 3-800.000 mennesker og synger Brøndby-sange. Fanskaren skønnes at være en af de absolut største i Danmark - tæt forfulgt af bl.a. FC Vestsjælland Support Jylland. Om ikke andet, så er det lykkedes Brøndbys fans at skrive talrige sange som er hentet fra YouTube-klip - ligesom alle andre danske fangrupper. Dog henter Brøndby dem først og tager dermed retfærdigvis patent på melodien. En teknik som der endnu ikke er blevet udviklet på Langeland.

Den visuelle effekt er også ganske vigtig for den almene Brøndbyfan. Der bliver således investeret i tusindvis af kroner på stof og aluminiumsrør som bliver brugt til fremstillingen af flag. Dette på trods af, at det på det nuværende Brøndby-hold ikke har nogen effekt. Om ikke andet sløser den almene Brøndbyfan gerne tusindvis af kroner væk for at bevise sin kærlighed til den blå-gule fodboldklub. Noget som talrige koner og kærester finder dyt uretfærdigt og i særdeleshed: tarveligt.

Subkulturer i fankulturenredigér

Som de fleste andre fodboldklubber, har Brøndby IF et antal fans som organiserer sig i undergrupperinger, såkaldte "subkulturer". Alle til hobe er de karakteriseret ved følgende:

 1. De mener at de er de rigtigste Brøndbyfans.
 2. De har en hjemmeside, hvor der er et debatforum. På dette sted findes alverdens ytringer om alting, og her forsamles alle de bedrevidende, arrogante og selvretfærdige tosser engagerede vidende fans. (De uofficielle grupperinger uden Internet er dog blot fuldstændig sindsyge limsniffende voldsspykopatatiske fans)
 3. Alle grupperinger mener at have ret til deres plads på stadion.
 4. De forlanger alle sammen indflydelse på Brøndby IF's ledelsesstil, og bliver lige så ofte mødt med en bestemt afvisning fra The PERminator.

Det nyeste skud på stammen af subkulturer, er "En Stemme Til Alle som er en sammenslutning af samtlige grupperinger - ligefra "Brøndbys Fremtid", som er et rabiat og noget mindre tålmodigt alternativ til "Det Nye Brøndby"[5] - til Brøndby Support og andre småborgerlige socialistiske græsrodsbevægelser. Disse bevægelser har senere resulteret i en række kampe mellem græsrodsbevægelserne og lederne af fodboldklubben. Oftest med en række brudte løfter, censur og vold til følge[6].

Arneredigér

Arne er en del af Brøndby IF, og ses tit optræde sammen med klubbens siddende fanskare. [7]

30px-Cquote1 svg Kend'ar du Arne, kend'ar du Arne (...) 30px-Cquote2 svg
Forvirret fan om Yellow blue army


Fremtid - mesterskabet i 2031redigér

Daniel Agger

Daniel Agger er en glad mand om 26 år

For første gang i 26 år kan Brøndby IF nu kalde sig danske mestre, da klubben i går vandt klubbens 11. mesterskab efter en sejr over de sidste tre års mestre fra FC Vestsjælland. 39 årige Mathias Gehrt scorede det afgørende mål og var glad for at vinde sit første danske mesterskab efter 16 år i udlandet, hvor højdepunktet var de 3 Champions League titler han vandt med russiske Anzhi Makhachkala i 2019, 2021 og 2022.

Træner Daniel Agger (47) er glad for at projektet med at bringe Brøndby IF tilbage på toppen af dansk fodbold lykkes. Dette kun to sæsoner efter at han overtog trænersædet og en placering i bunden af 1. division. Formand, administrerende direktør og sportschef Per Bjerregaard (86) overvejer nu at trække sig tilbage og udtaler “Det har været 26 lange år, men det har været det hele værd … endelige lykkes operationen

Brøndby er nu sikret en plads i ‘World Champions League’, der afløste den europæiske turnering i 2025. Her kan de møde storhold som F.C. Shanghai East Asia, Al-Ahli Club Dubai og New York Red Bulls.


Kvindefodbold redigér

03 Maria Clausen
Kvindefodbolden i Brøndby er egentlig meget interessant. De følgende 10.000 ord omhandler historien og fremtidsplanerne for Brøndbys kvindehold. Det hele startede... Org, hvem prøver vi at narre? Denne sektion blev kun tilføjet så vi kunne bruge billedet til venstre.


Se ogsåredigér

www.brondbysange.dk
www.bif-support.dk/sso
www.nattetisseri.dk

Noterredigér

 1. En fyring af direktøren Per ville være skizofreni.
 2. Hvilket i Per's bevidsthed, svarer til 13-14 måneder
 3. Senere har Per Bjerregaard dog indrømmet, at det var en fejl at hive sin søn med ind i Brøndby.
 4. Du har selvfølgelig "fuld opbakning" fra Per, selv på dagen hvor dit tøj pludselig står ude på parkeringspladsen.
 5. Det er lidt lige som vaskepulver og barberblade. Der mangler kun et "extended" eller "Power 2000" efter.
 6. Nej, vi henviser ikke til Nordkorea
 7. NSFW: Spademanns Leksikon fralægger sig al ansvar for videre aktivitet på linket hjemmeside
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.