FANDOM


Bornholmsk klippegnaver

"Undskyld, er der nogen som har noget granit, jeg kan sætte tænderne i?"

I havet omkring klippeøerne Bornholm og Ertholmene, er marinebiologer faldet over en ukendt art fisk. . Det drejer sig om en lille undseelig fisk, som lever på anseelige dybder omkring klippeformationerne.

Denne lille fisk, som har formået at skjule sig for omverdenen, blev først opdaget af en fiskeinteresseret fritidsdykker, Jens Kofoed Ancher fra Gudhjem, for et par år siden, og han indfangede et par fisk, som han fik bragt til Marinebiologisk institut, hvor det nu er lykkedes at artsbestemme fisken , som er tilhørende de panserhindede fisk.
Det er en noget klumpet fisk (30-40 cm lang) med tydelig forskel på han og hun, især i gydeperioder.

Fisken som er stærkt beslægtet med Stenbideren (Cyclopterus lumpus). Den nyfundne fisk, har fået navnet "Den Bornholmske Klippegnaver" (Jensius Kofoedi Ancheria), fordi dens hovedeernæringskilde er klippestykker, som den aggresivt gnaver af klippene på havbunden, for at få fat på et særligt mineral, ammoniumchlorid, der findes i Østersøens klippegrund. Dette har medvirket, at Bornholms sokkel er stærkt nedgnavet, og Bornholm nærmest står på en stilk.

Men ifølge bornholmske overleveringer, er fisken ikke et nyt fænomen, og man kan i værket "Det borrinjholmska måled" finde udtrykket "Maren, nu gnafer borfubolen igjen av klippan" hviket kan oversættes til "Maren, nu gnaver borfubolen igen af klippen" - hvilket i overført betydning, var en sætning brugt i sen-1600-tallet, menende "Maren, nu går det galt igen".

En anden folklore-historie går på at på Bornholm findes de Underjordiske. det er en slags nisser, som man skulle holde sig på god fod med, for ellers kunne det gå grueligt galt. I "Den Borrinjholmske målad" findes adskillige henvisninger til "Jobo'erne" (Jordboerne/De underjordiske). En særlig historie går på, at joboerne skulle finde en skjult skat, i klipperne nedenfor Hammershus, og at de fik fisken, borfobolen, til at gnave til ind til skatten, og heraf opstod grotten, som senere bliver omtalt som Jons kapel.

Poske marinebiologer har tidligere fundet store mængder sammenstyrtede landmasser og klippepartier, i havet mellem polen og Bornholm, og man har indtil nu ikke kunne fastslå årsagen, til disse store sammenstyrtninger og sammenhængen med de fund man har gjort sig, blandt klippeblokkene. I middelalderens Tyskland fandtes, ud for halvøen Rugen, en særlig klippeformation, et såkaldt spir, og i en samtidige kirkebog, i hansestaden Königsberg, kan man læse, at en novemberaften 1329, "omvæltede "Der Lakritzenspitse" i havet, og giorde stor skaade, på folk og fæ, och det vaer en gudfrygtelig nacht".

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.