(kedsomshedsfaktor)
 
(45 mellemliggende versioner af 6 andre brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
 
[[Billede:boringstories.jpg|thumb|Et billede af én af verdens mest solgte bøger, samt én af vor tids største litteraturkendere, [[Claes Jakob Baumspieler]].]]
 
[[Billede:boringstories.jpg|thumb|Et billede af én af verdens mest solgte bøger, samt én af vor tids største litteraturkendere, [[Claes Jakob Baumspieler]].]]
  +
{{harflertydig|Borg}}
En '''bog''' er noget man [[hygge]]r med sent om [[nat]]ten mens [[regn]]en trommer mod ruden. Der står noget i bøgerne. Man skelner som regel mellem skønlitteratur og faglitteratur, men ifølge [[rundini]] er det to sider af samme sag: Et fag er skønt, og skønhed er et fag man har i [[folkeskole]]n. Det er også skolen, der lærer én at læse.
 
   
  +
{{citat|There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed|Shakespeare|et eller andet}}<br />
Det var [[vikinger]]ne, der opfandt bøgerne. Ægypterne havde tidligere gjort nogle spæde forsøg, men det var aldrig blevet til mere end nogle lange papyrusruller. Disse havde dog en smart dobbeltfunktion, hvis man tog dem med ud på [[toilet]]tet. Vikingerne derimod fik lavet funktionsdygtige bøger på mange sider, man kunne bladre i. Rigtig effektivt og velegnet til godnatlæsning blev det dog ikke før munkene i midelalderen skiftede de tunge [[runesten]] ud med [[pergament]].
 
   
 
En '''bog''' er noget, man [[wanke]]r til sent om [[nat]]ten, mens [[regn]]en trommer mod ruden. Der står noget i bøgerne. Man skelner som regel mellem skønlitteratur og faglitteratur, men i følge [[Houdini]] er det to sider af samme sag: Et fag er skønt, og skønhed er et fag, man har i [[folkeskole]]n. Det er også skolen, der lærer én at læse. Og skrive, hvis man skulle finde på at skrive en bog. Da det kun er cirka 1 ud af 20.000 danskere, der skriver bøger, kan man undre sig over, at vi alle skal lære at skrive. Det burde være et valgfag.
  +
  +
Bøger skrives ofte af forfattere og anmeldes af anmeldere. 88 er nok nok den mest kendte forfatter. Den mest kendte danske anmelder er nok [[Bo Gorm]].
  +
 
Det var [[viking]]erne, der opfandt bøgerne. Ægypterne havde tidligere gjort nogle spæde forsøg, men det var aldrig blevet til mere end nogle lange papyrusruller<ref>Ikke Pyrus-ruller, din TV-narkoman.</ref>. Disse havde dog en smart dobbeltfunktion, hvis man tog dem med ud på [[toilet]]tet. En side fra en bog kunne dog også bruges, hvis man bare huskede at rive den af.
  +
  +
Vikingerne derimod fik lavet funktionsdygtige bøger på mange sider, man kunne bladre i. Rigtig effektivt og velegnet til godnatlæsning blev det dog ikke, før munkene i middelalderen skiftede de tunge [[runesten]] ud med [[pergament]].
  +
  +
  +
I vore dage er bøger fremstillet af papir og består af mindst 48 sider.
   
 
== Kedsomhedsfaktor ==
 
== Kedsomhedsfaktor ==
  +
Det er et kendt fænomen, at bøger er meget, meget [[kedelig]]e. Ingen ved helt nøjagtigt hvorfor, men undersøgelser har vist, at jo tykkere en bog er, jo hurtigere vil læseren holde op med at læse. Det er litteraturforskningens fremmeste opgave at opklare hvorfor. Derfor gør forskerne et meget hårdt og anstrengende arbejde med at læse bøgerne. Der er forskellige bud på, hvorfor folk hellere vil spille [[computerspil]] eller vaske op end at læse.
   
Det er et kendt fænomen, at bøger er meget, meget [[kedelig]]e. Ingen ved helt nøjagtigt hvorfor, men undersøgelser har vist, at jo tykkere en bog er, jo hurtigere vil læseren holde op med at læse. Det er litteraturforskningens fremmeste opgave at opklare hvorfor. Derfor gør forskerne et meget hårdt og anstrengende arbejde med at læse bøgerne. Der er forskellige bud på, hvorfor folk hellere vil spille [[computerspil]] eller vaske op end at læse. Som oftest mener man at bøgerne er fulde af [[redundans]], hvilket vil sige at de samme ting gentages igen og igen, og at der står det samme, samt at teksten er fuld af gentagelser. Desuden er det det samme der står om og om igen. F.eks. kan man i en gennemsnitsbog komme ud for, at der står ordet "og" flere gange på samme side. Det bliver folk sure over. Et andet problem er en overdreven overfiksering på særdeles problematiske overintellektuelle fremmedord med idiosynkratiske induktionskomplikationer med megen intertekstualitet. Forskerne har nået frem til, at [[Pixibøger]] er verdens bedste bøger, og derfor er mesterværkerne ''Tippe Tophat på eventyr'' og ''Lille Lises første skoledag'' på den danske [[kulturkanon]]. Verdens dårligste bog er ''Krig og Fred''. Der findes kun én som har læst alle 1000 sider, nemlig [[Claes Jakob Baumspieler]] - og hvem vil ende som ham?
+
Som oftest mener man, at bøgerne er fulde af [[redundans]], hvilket vil sige, at de samme ting gentages igen og igen, og at der står det samme, samt at teksten er fuld af gentagelser. Desuden er det det samme, der står om og om igen. F.eks. kan man i en gennemsnitsbog komme ud for, at der står ordet "og" flere gange på samme side. Det bliver folk sure over.
  +
  +
Et andet problem er en overdreven overfiksering på særdeles problematiske overintellektuelle fremmedord med idiosynkratiske induktionskomplikationer med megen intertekstualitet.
  +
  +
Forskerne har nået frem til, at [[Pixibøger]] er verdens bedste bøger, og derfor er mesterværkerne ''Tippe Tophat på eventyr'' og ''Lille Lises første skoledag'' på den danske [[kulturkanon]]. Verdens dårligste bog er ''Krig og Fred''. Der findes kun én, som har læst alle 1000 sider, nemlig [[Claes Jakob Baumspieler]] - og hvem il ende som ham? Faktisk er de fleste, der har forsøgt ikke engang kommet igennem ordet "Krig" i titlen på forsiden.
  +
  +
== Anbefalede tynde bøger ==
  +
* [[Ritt Bjerregaard]]: Mine frisurer gennem tiderne
  +
* [[Tysk]] [[humor]]
  +
* [[Grønland]]sk synonymordbog
  +
* Pollental i Grønland i perioden 1972 - 1989 (den er tynd, men den er altså stadig kedelig)
  +
* [[TV-2]]: Højdepunkter fra danmarks kedeligste orkester
  +
* Sjove [[mennesker]] fra [[Ølstykke]]
  +
* Forslag fra [[Klaus Bondam]] og/eller [[Ritt Bjerregaard]] til trafikreducering i [[København]], som ikke bare går ud på at hive flere [[penge]] [[ind]].
  +
* Berømte [[dansker]]e i [[Pakistan]].
  +
* [[Stein Bagger]]: Penge, jeg tjente ærligt og redeligt.
  +
* [[Amish]] mobilnumre.
  +
* Susan Boyle: Skønhedstips.
  +
  +
Ellers kan det anbefales at springe forordet over, kun læse højresiderne og læse krimier bagfra, indtil du ved, hvem der er morderen.
  +
  +
== Andre gode bøger ==
  +
* Fahrenheit 451 - En uundværlig lærebog i mange lande.
  +
  +
  +
== Andre typer bøger ==
  +
* Drejebøger - er gode, hvis du ikke gider vende sider
  +
* Tegnebøger - husk farveblyanter
  +
* Billedbøger - er det samme som fotobøger.
  +
* Ordbøger - bøger med ord
  +
* Lydbøger - bøger med lyde. Lidt ligesom de der fødselsdagskort.
  +
  +
==Læs også==
  +
[[Top 100-listen over verdens dejligste bøger]]
  +
  +
== Efterskrift ==
  +
  +
<references/>
  +
Forskellen på den egyptiske metode og vikingernes kan ses her [https://www.youtube.com/watch?v=9Pse_4l-Jco Ansgar Support (norsk)]
   
[[kategori:Ting på papir]]
 
   
 
[[en:Book]]
 
[[en:Book]]
  +
[[zh:书]]
  +
  +
[[cs:Kniha]]
  +
[[de:Buch]]
  +
[[eo:Libro]]
 
[[es:Libro]]
 
[[es:Libro]]
  +
[[fi:Kirja]]
 
[[he:ספר]]
 
[[he:ספר]]
  +
[[it:Libro]]
  +
[[ja:本]]
  +
[[nl:Boek]]
  +
[[no:Bok]]
 
[[pl:Książka]]
 
[[pl:Książka]]
  +
[[pt:Livro]]
  +
[[ru:Книга]]
  +
[[zh-tw:書]]
 
[[kategori:Ting på papir]]
  +
[[Kategori:Sprog]]
  +
[[Kategori:Litteratur]]

Nuværende version fra 23. feb 2018, 15:54

Et billede af én af verdens mest solgte bøger, samt én af vor tids største litteraturkendere, Claes Jakob Baumspieler.

Trisambig poseidon-white.jpg Du ledte i virkeligheden efter Borg - du ved det bare ikke endnu

"There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed"

~ Shakespeare om et eller andet


En bog er noget, man wanker til sent om natten, mens regnen trommer mod ruden. Der står noget i bøgerne. Man skelner som regel mellem skønlitteratur og faglitteratur, men i følge Houdini er det to sider af samme sag: Et fag er skønt, og skønhed er et fag, man har i folkeskolen. Det er også skolen, der lærer én at læse. Og skrive, hvis man skulle finde på at skrive en bog. Da det kun er cirka 1 ud af 20.000 danskere, der skriver bøger, kan man undre sig over, at vi alle skal lære at skrive. Det burde være et valgfag.

Bøger skrives ofte af forfattere og anmeldes af anmeldere. 88 er nok nok den mest kendte forfatter. Den mest kendte danske anmelder er nok Bo Gorm.

Det var vikingerne, der opfandt bøgerne. Ægypterne havde tidligere gjort nogle spæde forsøg, men det var aldrig blevet til mere end nogle lange papyrusruller[1]. Disse havde dog en smart dobbeltfunktion, hvis man tog dem med ud på toilettet. En side fra en bog kunne dog også bruges, hvis man bare huskede at rive den af.

Vikingerne derimod fik lavet funktionsdygtige bøger på mange sider, man kunne bladre i. Rigtig effektivt og velegnet til godnatlæsning blev det dog ikke, før munkene i middelalderen skiftede de tunge runesten ud med pergament.


I vore dage er bøger fremstillet af papir og består af mindst 48 sider.

Kedsomhedsfaktor[redigér | redigér wikikode]

Det er et kendt fænomen, at bøger er meget, meget kedelige. Ingen ved helt nøjagtigt hvorfor, men undersøgelser har vist, at jo tykkere en bog er, jo hurtigere vil læseren holde op med at læse. Det er litteraturforskningens fremmeste opgave at opklare hvorfor. Derfor gør forskerne et meget hårdt og anstrengende arbejde med at læse bøgerne. Der er forskellige bud på, hvorfor folk hellere vil spille computerspil eller vaske op end at læse.

Som oftest mener man, at bøgerne er fulde af redundans, hvilket vil sige, at de samme ting gentages igen og igen, og at der står det samme, samt at teksten er fuld af gentagelser. Desuden er det det samme, der står om og om igen. F.eks. kan man i en gennemsnitsbog komme ud for, at der står ordet "og" flere gange på samme side. Det bliver folk sure over.

Et andet problem er en overdreven overfiksering på særdeles problematiske overintellektuelle fremmedord med idiosynkratiske induktionskomplikationer med megen intertekstualitet.

Forskerne har nået frem til, at Pixibøger er verdens bedste bøger, og derfor er mesterværkerne Tippe Tophat på eventyr og Lille Lises første skoledag på den danske kulturkanon. Verdens dårligste bog er Krig og Fred. Der findes kun én, som har læst alle 1000 sider, nemlig Claes Jakob Baumspieler - og hvem il ende som ham? Faktisk er de fleste, der har forsøgt ikke engang kommet igennem ordet "Krig" i titlen på forsiden.

Anbefalede tynde bøger[redigér | redigér wikikode]

Ellers kan det anbefales at springe forordet over, kun læse højresiderne og læse krimier bagfra, indtil du ved, hvem der er morderen.

Andre gode bøger[redigér | redigér wikikode]

  • Fahrenheit 451 - En uundværlig lærebog i mange lande.


Andre typer bøger[redigér | redigér wikikode]

  • Drejebøger - er gode, hvis du ikke gider vende sider
  • Tegnebøger - husk farveblyanter
  • Billedbøger - er det samme som fotobøger.
  • Ordbøger - bøger med ord
  • Lydbøger - bøger med lyde. Lidt ligesom de der fødselsdagskort.

Læs også[redigér | redigér wikikode]

Top 100-listen over verdens dejligste bøger

Efterskrift[redigér | redigér wikikode]

  1. Ikke Pyrus-ruller, din TV-narkoman.

Forskellen på den egyptiske metode og vikingernes kan ses her Ansgar Support (norsk)

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.