Spademanns Leksikon
Spademanns Leksikon

Hvis ikke man har et periodisk forhold til dette system, så får man hurtigt bly i hovedet.

"Hun er en bly viol"

~ Bjarne Corydon om Margrethe Vestagers dyd


Bly er et grundstof i kul-familien med symbolet Pb (fra latin: plumbummelum) og med atomnummer 82. Bly er et blødt og formbart metal, der henhører i gruppen af tungmetaller. Metallisk bly har en blålig-hvid farve efter at være nystøbt, men det korroderer hurtigt til en kedelig grålig farve, når det udsættes for atmosfærisk luft. Bly har en skinnende krom-sølvglans, når den er smeltet til en flydende væske uden overfladespænding.

Bly anvendes i bygge og anlæg, bly-syre-batterier, kugler og hagl, vægte, som en del af tinsoldater og som et strålingsskjold imod dårlig karma og radioaktivitet. Bly har det højeste atomnummer af alle stabile elementer, selvom det næste højere grundstof, bismuth, har en halveringstid, der er så lang (meget længere end alderen af universet), at det kan betragtes som forholdsvist stabilt. Blys fire stabile isotoper har 82 protoner, et magisk tal i den nukleare skalmodel af atomkerner.

Bly er en giftig substans for dyr, herunder mennesker. Det skader nervesystemet og forårsager hjernesygdomme. Overdreven brug af bly forårsager også blodsygdomme hos pattedyr. Ligesom kviksølv, et andet tungmetal er et neurotoksin, der akkumulerer både i blødt væv og knogler. Blyforgiftning er blevet dokumenteret fra det gamle Rom, det gamle Grækenland og oldtidens Kina.