FANDOM


Aphidoideas

Tre situationer fra et bladluseliv: 1. Den sorgløse partenogenese og saftsugning (stort billede) 2. Fætter/kusine festen stammen (ø. tv) 3. Aftensmad med en mariehøne (Coccinella septempunctata)

Bladlus (Aphididae) er en slags flyvende dafnier, men i stedet for de vandlevende krybs vifter, så kan bladlusene udvikle vinger, som kan bringe dem vidt omkring, når der er brug for det. Det meste af tiden bruger bladlusene dog på at suge saft og føde levende unger, men uden befrugtning, da der ikke er tid til insektsex. Når al saften er suget ud af planten, eller når den er blevet overbefolket, er det signal til fætter/kusine festen, som er et kæmpe sexorgie, der resulterer i vingede bladluseunger, der straks kan flyve hen til en anden plante og fortsætte udsugningen og partenogenesen.
I den fri natur er alle bladlus artsspecifikt knyttet til én bestemt plante, mens der indendøre kun findes ferskenbladlus (Myzus persicae), som er i stand til at fordøje alt plantemateriale og alle former for saft, bare temperaturen er over 17,4 grader.

Bladlusenes venner og fjenderredigér

Bladlus regnes ikke til gruppen af truende dyrearter; tværtimod er de nærmest insektverdenens pacifister. Især er myrerne glade for bladlus, som de betragter som deres husdyr. Dette skyldes at bladlusenes afføring indeholder honningdug, hvilket for myrer svarer til et mix af champagne og gåseleverpostej i ét. Derfor ser man ofte heftige kampe mellem myrer og mariehøner om bladluskolonier, som for mariehønerne svarer til fri buffet og bar. Ud over hønsene, er også guldøjer, hvepse og svirrefluer stærkt interesserede i at spise bladlus. Desuden har bladlusen en bror, kaldet fladlusen eller fladbukken (Phthirus pubis).

Andre bladlus og relativerredigér

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.