Spademanns Leksikon

"Anybody singing the blues is in a deep pit yelling for help"

~ Bob Dylan om the Memphis blues


Blue fruit.jpg

Blå er en farve, der minder lidt om grøn; der er bare ikke så meget gult i den. Den blev udviklet af de amerikanske nybyggere i starten af 1800-tallet, som et værn mod de "røde" eller "rødhuderne". Blåt blev brugt af de såkaldte "Blåfrakker", og farven viste sig hurtigt at være umådelig effektiv, så i løbet af få årtier var stort set alle de røde enten døde[1] eller spærret inde i reservater.


Herefter blev der i en del år ikke forsket i blåt,og det gik næsten i glemmebogen. Imidlertid var antallet af sorte i Amerika steget voldsomt, og det var der en del hvide, der ikke var helt tilfredse med. Derfor fandt de hvidt blåt frem igen, og mange mange sorte[2] døde i løbet af det næste århundrede.

Den sidste gang blåt blev brugt i stor stil, var under 2. verdenskrig. Pearl Harbor var netop blevet bombet, og amerikanerne (ja, sjovt nok stadig Amerika) tvunget ind i krigen. Med ødelæggelsen af store dele af deres flåde, følte amerikanerne sig en smule pressede, man kan vel nærmest sige, trængt op i en krog.[3] Derfor genoptog de i desperation brugen af blåt, som et sidste middel mod de aggressive gule.[4]

For andre slags blå, se også Ththalocyanine blå

Fodnoter[]

<references>

  1. En god rød er en død rød, som George W. Bush yndede at udtrykke det
  2. Men de har rytmesans, de negre, dét må man gi' dem
  3. Ligesom i Korea, Vietnam, Irak og Afghanistan
  4. Også kaldet skævøjer