Spademanns Leksikon

"Ich bin ein Spandauer"

~ John F. Kennedy

Berlin er Tysklands hovedstad og en af delstaterne. Det må være det og dens historie, den er mest kendt for.

Historie[]

Man hørte første gang om Berlin i 1237. Det var en lille by, der lå på den ene side af Spree-floden. På den anden side lå byen Cölln. Der skete ikke så meget, men senere blev de 2 byer lagt sammen til en by, som de så kaldte Berlin. Det blev den kaldt, fordi det var den del af byen, turisterne kom til, og de vidste ikke noget om den anden del, for de havde ikke taget penge nok til en båd, der sejlede over på den anden side af Spree. Senere blev der dog bygget små broer, men folk havde bare glemt det andet navn alligevel. På et tidspunkt blev Berlin hovedstad til Brandenburg, så til Preuβen og senere til Tyskland.

For at tyskerne vidste, hvilken sekter de var i, satte de skilte op. Det forstod tyskerne dog ikke, da de havde glemt at skrive det på tysk. Men så var der lige lidt plads nedenunder.

Anden verdenskrig og det derefter[]

Gennem anden verdenskrig blev Berlin bombet i mange stykker. Dem delte England, Frankrig USA og Sovjetunionen mellem sig, ligesom de gjorde med resten af Tyskland. De ville alle sammen have en del af Berlineren. Af en eller anden grund ville de allesammen lige have et stykke af Berlin. Alt foregik dog lidt anderledes i den del, Sovjetunionen havde kontrol over, og mange folk gik derfor over til en anden side, men det kunne de ikke lide i Sovjetunionen, så de byggede en mur, så man ikke kunne komme ind i Vest-Berlin. Så fik Frau Müller ikke sin post, før hun skiftede postbud. Det endte så med to Tysklande, hvor Ost-Berlin blev hovedstad i DDR, Østtyskland, og BRD, Vesttyskland, hvor de fandt en anden by til at være hovedstad. Senere blev Sovjetunionen dog træt af at holde styr og skyde alle, der nærmede sig muren, som var ved at se gammel og slidt ud, i modsætning til resten af Berlin, som var blevet fint genopbygget, så de væltede muren i 1989. Senere blev de 2 Tysklande også til ét enestående land, hvor de 3 andre gad heller ikke længere.

Opdeling[]

Berlin er opdelt i forskellige stykker f.eks. Spandau, som har lagt navn til Spandauerne og Mitte, som ligger lige næsten i midten. Man kan også tydeligt se forskel på det tidligere Ost-Berlin og Vest-Berlin. F.eks. er der kun sporvogne i øst. I øst er der også en masse grafitti. Det er også fra øst, at de såkaldte Ampelmann, de mænd på lysene til fodgængerovergangene, stammer fra, men de er efterhånden ved at overtage det hele. Der er dog lige mange (og rigtig mange) reklamer i de forskellige bydele.

Grunden til at de opdelte Berlin i øst og vest, var at Polen var delt op i Nordpolen og Sydpolen og man ville ikke bare efterligne. Så man byggede berlinmuren fra nord til syd i håbet om, at det ville blive verdens længste mur. Så var der nogen der fortalte dem om Den kinesiske mur, så de måtte finde på noget andet. De besluttede så at bygge verdens største bro, men da de havde brugt alle pengene på muren, blev den bygget af luft.

Seværdigheder[]

alle ordentlige billeder af Berlin skal man kunne se Fernsehturm.

I Berlin er der en masse ting at se. Der er f.eks. East Side Gallery, som er en overmalet rest af Berlin muren. Der er også et ordentligt bundt kirker f.eks Gedächtniskirche og Berliner Dom. Der er også Brandenburger Tor og nogle mindesmærker f.eks. Holocaust Mahnmal og Sowjetische Ehrenmahl. Det er også i Zoologischer Garten Berlin, at man kan finde Knut. Og Potsdamer Platz, Kurfürstendamm og Kreuzberg Kreuzberg er et område i Berlin. Det er meget kendt for deres tyrkiske mad. Der bor rigtig mange tyrkere som har været der i mange år. Der bor ca. 150.000 mennesker på kun 10 km2. I 1999 havde en tredjedel af indbyggerne i Kreuzberg ikke tysk statsborgerskab. . Der er virkelig meget, og det hele foregår på tysk.

kp:Bärlin