Spademanns Leksikon
Spademanns Leksikon

"Bring out your dead!"

~ Monty Python om hvorvidt bedstefar skal kastes på kærren hospice eller på udflugt med de offentlige transportmidler


Bedemand.jpg

En bedemand er betegnelsen for en person, hvis arbejde består i at fjerne bortskaffe lig døde mennesker; sædvanligvis ved at begrave dem i jorden eller ved at brænde dem til aske. Oprindelig kommer titlen fra det noget ældre "bydemand", som var en offentlig ansat, der travede fra by til by og med høj røst på bytorvet kundgjorde dekreter og meddelelser fra det offentlige til borgere, bønder, fiskere, hekse, jomfruer, journalister, parkeringsvagter, pensionister, pøbel, riddere og andet godtfolk. Med tiden fik han andre funktioner tilknyttet sit embede, og at skaffe nattens afdøde af vejen blev så én af dem.
Men ofte kunne også den lokale kattemadsfabrik snedker (som jo alligevel lavede kisterne) træde til som bedemand, og i det hele taget var der tale om et nogenlunde frit erhverv frem til 1645, hvor myndighederne strammer kontrollen og forlanger dødsfald indført i kirkebøgerne.

La raison de l'être ordonnateur les pompes funèbres des cadavres[]

Det foreliggende videnskabelige materiale giver ikke nogen dybere indsigt i psykologien bag ved bedemændenes motivation for deres karrierevalg, men det synes naturligt at antage, at faget må udøve en vis fascination tiltrækning ifht individer med den seksuelle perversion nekrofili.
Ikke for på nogen som helst måde at antyde, at der i landets bedemandsforretninger og begravelsesforeninger skulle foregå nogen form for usømmelig omgang med folks afdøde slægtninge. Men muligheden foreligger, og det er yderst vanskeligt at være i stue med en bedemand, uden at spekulere på, om han kunne finde på at gøre obskøne ting med et lig, hvis der nu var tale om en stadig varm krop af en ung smuk og særdeles velskabt pige, som var død af et hjertetilfælde under indspilningen af en pornofilm?
Ovenstående er selvfølgelig en tænkt konstruktion, som ikke har noget med virkeligheden at gøre: Langt de fleste nyligt afdøde er ulækre, gamle, overvægtige mennesker med væskende sår, dårlige tænder og mangelfuld hygiejne. Skulle der en sjælden gang være, hvad bedemændene i deres interne jargon kalder en "Marilyn", imellem de andre lig, så ringer man da også rundt til kollegerne og inviterer dem med til, hvad man spøgefuldt kalder for "det kolde tag-selv bord".