Spademanns Leksikon
Spademanns Leksikon

Baldwin på vej ind i Edessa, inden han blev konge af Jerusalem. Ingen ved om hans hest faktisk var brun, men at den hed "Zafir af Lolland" skulle ligge nogenlunde fast.

"Selv havde jeg peget på en anden. Hvem som helst, selv ham bumsen der brækker sig i Heidelbergs brønde."

~ Godfrey om sin efterfølger.


Baldwin I af Jerusalem var en fransk bøssekarl[1] der under Det Første Korstog erobrede Grevskabet Edessa, hvorefter han blev Konge af Jerusalem da hans bror døde[2]. Da Baldwins brødre solgte deres arvegods til Kirken for at have råd til at tage på voldtægts-tourné korstog, besluttede Baldwin sig for at tage med. På vej gennem Ungarn, viste det sig, at Baldwin havde nogle virkeligt rådne venner, for han blev udleveret som gidsel medens hæren trængte igennem landet. Det vides ikke, om han ligesom Draculas bror blev misbrugt i fangenskabet, men vi går ud fra det[3]. Om der er foregået noget helt vildt afstumpet hos de ungarnske fangevogtere vides ikke, men Baldwin kunne stadig sidde på sin hest, og ride resten af vejen til palmer og solskin. På vej gennem Det Byzantinske Rige, plyndrede korshæren Konstantinopel, og denne gang var det Baldwins tur til at få et gidsel: det blev den senere byzantinske kejser, Johannes II Comnenos.

Det Hellige Land[]

Vel ankommet til Edessa, blev Baldwin adopteret. For en fyr der gerne ville ses som en spændstig dreng, var dette liiiige hvad man kunne håbe på, og at man oveni købet bliver arving til at område på størrelse med Wales er kun godt. Kort efter blev Baldwins adoptivfar snigmyrdet, men Baldwin selv, menes ikke at have haft noget motiv, så han er nok uskyldig[4].

Da brormand Godfrey døde i Juli 1100, blev Baldwin inviteret til at få en kongekrone, inden den lokale patriark kuppede Jerusalem for at indføre et teokrati. Baldwin sagde jatak, lovede at være en god kristen og ikke lave ballade - og fejrede sin egen kroning ved at samle en hær, og myrde løs i Ægypten i nogle måneder.

Død[]

I 1117 blev Baldwin ekstremt syg, og var selv overbevist om, at det var Guds Straf for at leve i en "alternativ familieform" med to koner. Baldwin sendte sin 2. hustru til Sicilien, hvorefter han blev rask - og takkede Gud ved at samle en hær, og myrde løs i Ægypten i nogle måneder[5].

På vej hjem til Jerusalem døde Baldwin, uden nogensinde at opdage, om det faktisk var bigami der gjorde ham syg.

Noter[]

  1. Nej, særiøst! Dette er ikke en usmagelig joke om franskmænd og deres tilbøjeligheder - mandens samtid mente at han spillede i lyserødt.
  2. Broderen var Kong Godfrey, hvis ikke du har luret den endnu.
  3. Måske han endda meldte sig frivilligt - rygterne om homoseksualitet opstår jo ikke af sig selv, vel?
  4. At blive gjort til enearveing til en mand man ikke kender, i en tid uden politi, gør ikke én til morder.
  5. Ja. Igen.