Badekar.jpg
Husk at tømme dit badekar i ny og næ, ellers tager naturen over.

"Eet saagligt øijeblich og vannet blev med ét heelt gult"

~ H.C. Andersen om en uheldig episode i badekarret.


Et badekar er en kunstig lille sø, som man kan tage med ind i sin bolig, så man ikke behøver at gå ud i søen og bade om vinteren.

Oprindelse

Vi ved helt sikkert at det var Noa, der byggede det første badekar, men det varede kort, for Noa fandt ud af at anbringe et tag på Arken, der ved denne operatioin blev til et transportmiddel til søs i stedet for at være verdens første badekar. Efter det store regnvejr, også kendt som Syndefloden, havde de overlevende alle erhvervet vandskræk, hvorfor badekarret gled i glemmebogen. Der var badekarret lige indtil nogle romere blev trætte af lugten af uvaskede mennesker, ikke bare i pizza-bageriet, men i hele byen.

Antikke romerske badedage i de offentlige store badekar

Da lugten blev for skrap i Rom, omkring år 500 f.Kr. måtte nogen jo gøre noget mod genen. En flok romerske slaver blev derfor beordret til at grave ud til store offentligt anlagte badekar, som romerne kaldte thermae, på grund af temperaturen på det solopvarmede vand. Derved kom slaverne til at stinke endnu mere end alle de andre stinkende romere, men slaverne var forment adgang til at anvende de store badekar, så slaverne stank stadig selvom de andre romere blev duftende rene i badekarrene.

Da de offentlige bade var etablerede i Rom blev de et tilløbsstykke uden lige, nærmest lige så overrendte som Tivoli og Dyrehavsbakken er det i dag i København. Det blev anset som stilet at bade i flere timer og man skulle helst have en to tre slaver med til at vise de andre badedyr at man ikke manglede noget materielt.

De romerske bade var populære lige indtil renæssancen, hvor nogle handelsrejsende havde et nyt trick mod stanken af uvasket krop.

Parfumens indflydelse

Da romerne, i renæssancen, fik besøg af nogle handelsrejsende fra Mesopotamien, der medbragte parfumer fra landet, var det slut med bade i de store offentlige badekar, der straks blev håbløst umoderne. Kravet, fra modeskaberne i datidens romerske bystater, lød at man skulle stinke af parfume i kombination med uvasket krop. Ellers var man en håbløst umoderne romer, der fortjente at blive kastet ud med badevandet og ind til løverne, der helt sikkert ville blive sure over vandskader og trøstespise de formastelige umoderne romerske badetilhængere.

Da badekar blev "yt"

Tidsperioden som vi kender som renæssancen (genkomst) blev døden for badekarene og det som vi i dag kalder for "truckerbad" blev vildt moderne, det blev bare kaldt "fransk vask og strygning" dengang, fordi trucks endnu ikke var opfundet og der ikke var nogle truckere til at benytte sig af truckerbade.

Badekarenes renæssance

Da det første wc blev opfundet, et par århundreder før Napoleons Waterloo, varede det ikke længe førend det gode gamle badekar blev højmoderne, næsten som i det antikke Rom. Dog var badekarrene ikke store og offentlige men små og private og de havde alle sammen messingløvefødder, fordi det skulle se blæret ud.

Moderne badekar

  • babybadekar (opfundet i det 19. århundrede på grund af høj mortalitet blandt babies)
  • bathtub
  • Jacuzzi
  • Swimmingpools
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.