Spademanns Leksikon
ThumbsUp.gif

Bølgen er et frygtet masseødelæggelsesvåben, der har til formål at ødelægge al positiv fankultur til en hvilken som helst given sportsbegivenhed.

Konceptet blev fremelsket ved VM i Mexico i 1986, og da danskerne ikke kunne tage andet med hjem, så valgte de Bølgen. På den måde valgte de på sin vis at gå i spaniernes fodspor, efter at de ca. 400 år tidligere valgte at tage syfilis med hjem fra Amerika.
Bølgen har siden vist sig at være væsentligt mere irriterende og betydeligt vanskeligere at slippe af med. Ikke desto mindre praktiserer mange danske roligans dog stadig Bølgen, som i Danmark ofte kan ses i forbindelse med afviklingen af landskampe.


Først lidt bølgelære[]

Sådan er det bare[]

Og T er så den tid det tager at lette rumpetten og få hænderne i vejret

Man skelner i faget fysik mellem to former for bølger, transversale bølger (latin: transversus), hvor svingningen foregår på tværs af udbredelsesretningen, og longitudinale bølger (latin: longus), hvor svingningen foregår på langs med udbredelsesretningen.

I samme figur ser vi også definitionen på de basale fysiske størrelser for bølger:

 1. Udsvingets maksimale størrelse fra ligevægt (amplituden, A).
 2. Afstanden mellem to bølgetoppe (bølgelængden, ).
 3. Tidsrummet der går mellem passage af to bølgetoppe.
 4. (perioden, T).

...og så til den lette del[]

 • Ud fra perioden defineres en ny størrelse:

 • Frekvensen er det antal bølgetoppe, der passerer pr. tidsenhed (frekvensen, f).
 • Udbredelseshastigheden er hastigheden af en bølgetop. I løbet af en periode (T) bevæger en bølgetop sig en vejlængde (vl), og udbredelseshastigheden (v) må derfor være omvendt proportional med oscillationen i frekvensen af den lineære acceleration, divideret med kvadratroden af summen af alle imaginære tal + Pi. Lær det udenad![1]

De første bølger[]

"Rød hvide farver
vi skal ud og slås.
Det er jo Danmark
og det er faktisk os."

- et muntert epos om at tæve løs på tilfældige.

Efter katastrofen på Heysel Stadion i 1985, måtte fodboldverdenen slikke sine sår. Den efterfølgende "Taylor Act" foreskrev, at alle skulle sidde ned på tilskuerpladserne, og alle anløb til egentlig fankultur eller munterhed blev straffet med døden bortvisning og los i løgposen.
Det eneste sted hvor der fandtes en anelse lalleglæde munterhed, var blandt de danske Roligans, men de var begrænset af:

 1. Deres repertoire bestod sig udelukkende af "Sejled' op ad åen".
 2. Sangen "Rød-hvide farver, vi ska' ud og slås" var ikke så moderne på de tider.
 3. Johnny Reimar havde lige indspillet "Halli halli hallo, vi vinder i Mexico"-tingen.
 4. Bølgerne gik så sandelig højt i de tider, men det var heldigvis kun i metaforisk forstand.
 5. Da VM så startede, opstod der et for danskerne ganske nyt fænomen: Bølgen! Det skete ved at nogle rejste sig og satte sig igen, og nogle af dem sagde endda "Olé"[2].
 6. Flemming Antonys "Rød-hvide farver; vi skal ud og slås!" gled lidt i baggrunden af rent retoriske årsager.

Bølgen kommer til dansk tv[]

Så langt så godt. Vi vender tilbage til Mexico.

Oven på al balladen var der brug for at tilskuerne i samlet flok viste enighed og samhørighed[3], og her var øvelsen med at rejse sig op og sætte sig ned igen lige passende. Der krævedes ikke hverken intelligens eller handlekraft. Tilskuerne skulle ikke starte noget, men bare følge med Bølgen[4] strømmen af tilskuere, der rejste sig op.

Lamslåede sad danskerne foran deres tv og så, hvordan Jesper Olsen lavede en Jesper Olsen, og samtidig med at Michael Laudrup udførte genialiteter, holdt de tilstedeværende danskere øje med, hvornår den næste bølge mon startede, så de kunne optimere deres chancer for selv at komme på tv.

30px-Cquote1 svg.png Og nu starter Bøøøøøølgen, eller "Te vææjve", som de kalder den hernede. 30px-Cquote2 svg.png
Jørgen Herbert i Mexico.


Bølgemetodik for fodboldfans[]

Bølgen er nok en af de mest stupide ting, som man kan foretage sig, mens man er til fodbold.

 • Hvem fanden ved, hvem man støtter ved at rejse sig og sætte sig?
 • Får spillerne ekstra opbakning af, at nogen prøver at starte Bølgen?
 • Laver en eller anden tosse ikke bare Bølgen, for at kunne komme hjem til Jylland og berette at, "Sccschåå då at vi lavet' bøøølgen i PARKEN, hva'?"?

Selv om det dermed strider mod alle vores principper, at udføre instruktiv udøvelse af stupiditet, vil Spademanns Leksikon alligevel forsøge at beskrive metodikken i "Bølgen". Du er selv ude om det!

Kig/lyt. Op og stå. Og plukke æbler. Kom så alle sammen! Og et "olé"! KOM SÅ! Og ned igen. Og så drikke! Det er ikke matematik - det er underholdning!

Når du er til landskamp, kan du til enhver tid forvente, at nogen starter Bølgen. Det foregår med følgende råb:

30px-Cquote1 svg.png 3 - 2 - 1 - Bøøøøøøøølge! Heeeey!!! 30px-Cquote2 svg.png
En stiv jyde i PARKEN.


Når råbet er blevet gentaget 60 gange, skal du til at gøre dig klar! Nu skal du begynde at orientere dig til højre og venstre. Når din sidemand til den ene - eller den anden - side rejser sig, så skal DU også rejse dig. Bedst effekt får du, hvis du ved rejsningen din opstandelse kan slynge dine arme op, så du ender med at holde dem i højest mulige position over hovedet. Effekten bliver endnu bedre, hvis du holder et krus øl i den ene hånd, hvorved der opstår en lokal byge på de tilskuere som er tæt på dig.

Instruktionen er enkel: Sidemand rejser sig? Du rejser dig! Bølgen er startet!

Bølgen er således også kendt for at accelerere køen til toilettet og øllet ret væsentligt. Resten af de positive effekter ved Bølgen er ikke eksisterende til at overse.

Noter om Bølgen[]

 1. Du bliver hørt i det af os om lidt!
 2. Vi aner ikke, hvem han er - men de var glade for ham.
 3. Lidt som at danse Linedance, bare knap så primitivt.
 4. Arh! Den var alligevel for plat.