FANDOM


Audi er fællesbetegnelsen for en serie af tysk-producerede køretøjer, der alle deler den fælles egenskab, at de gør føreren til en røv på den virkelig dårlige måde!

Historieredigér

Grundlæggelsenredigér

Audilogo

De fire ringe - hvert symboliserer et af de fire firmaer, der efter et rask lille opkøb selvfølgelig var de bedste venner i verden.

Bilmærket Audi blev oprindelig grundlagt i 1928, da den danske ingeniør Jørgen Skafte Rasmussen fra Nakskov opkøbte det daværende "Audiwerke". Rasmussen var ejer af en maskinfabrik, og med købet af den lille fabrik, fik han sat gang i en produktion af biler.

I 1932 fusionerede Jørgen og Audiwerke med DKW, Horch og Wanderer. Dermed var Auto Union skabt, og de fire små firmaer fik et logo med fire cirkler. Det nuværende Audi logo er altså en sammensmeltning, som en dansk ingeniør lige rask fik trumfet igennem. Omtrent samtidig med at Hitler kom til magten i øvrigt.

2. Verdenskrigredigér

Som alle andre tyske bilfabrikker[1] var Audi involveret i den tyske militærindustri. Den slags går selvfølgelig helt ubemærket hen, og Bomber Harris sørgede da også behændigt for, at Audis fremstillingsfaciliteter blev smadret ned til sidste mursten.
Ydremere blev den daværende fabrik i Zwickau taget af russerne, og her begyndte de så at fremstille de fineste, østeuropæiske biler - helt på linje med Wartburg og Trabant - stadig delvis under Audi navnet.

Sådan går det!

Der kan da ikke være slutningen på den historie?redigér

Næh nej!

Efter krigen startede Audi op igen. Denne gang i byen Ingolstadt i Bayern[2], og denne gang som "Auto Union". Her begyndte man at producere motorcykler med en sølle lille motor, samt nogle biler som var kopier af før-krigs modeller fra DKW.
Pengene fik man fra Marshall-planen, og da der siden begyndte at være kapitalisme i Tyskland igen, blev Auto Union handlet lidt med Daimler-Benz, eller Mercedes, eller hvad de nu hed dengang...

I 1969 samledes man med NSU, der også lavede nogle ret sølle og gammeldags motorcykler. Fusionen endte med det meget mundrette firmanavn: "Audi NSU Auto Union AG". Så var grundstenen lagt til at lave en lille fabrikation af biler. To motorcykelfirmaer sammen = 2 x 2 hjul. Det er jo 22 4, og så kan man lige så godt lave en bil, i stedet for at sidde der ude i regnen.

Quattro og rally og altingredigér

Audi-quattro

Sådan ser en rigtig rallybil ud! Ikke alt det franske småpis!

I 1980 beslutter Audi sig for at gå ind i rally. Datidens rallyløb var præget enten af Morris Mascotter eller af noget fransk 2CV-stads. Ind kommer tyskerne med et monster af en firehjulstrækker, den såkaldte "Audi Quattro".
Ideen var en coupe med en 5-cylindret, 350 hestes motor og et centermonteret differentiale, der fordelte omtrent halvdelen forud og bagud. Den kunne køre!

I 1982 og 1984 vandt Audi Quattro verdensmesterskabet i Rally (WRC), og samtidig introducerede man gadeversioner af den samme bil, med ordet "Quattro" skrevet med overordentligt store bogstaver ned langs siden.
Det var en måde at blære sig over for omverden med, at denne bil havde så sandelig racer-DNA, firehjulstræk og alting.

Samtidig lagde man grundstenen til den enorme blærerøvseffekt der er, når man sætter sig ind i en Audi. For familiefædre og andre dødelige ikke-racerkørere, var dette køretøj simpelthen den formfuldendte undskyldning for ikke at kende og erkende sine egne begrænsninger. For når du sad i en Audi med "Quattro" skrevet ned ad siden, så kunne du sagtens være en røv i trafikken. For det var jo en del af dit image.

Nutidenredigér

I dag bygger Audi en sand myriade af forskellige biler. De hedder noget med "A" hvis de er almindelige, noget med "S" hvis de er ualmindelige. Dem som kører i dem, er typisk noget med "A", "S" og "S".

Modelnumrene er i korte træk:

Audimodeller anno 2013
Model Størrelse Anvendelse
A1 Næsten væk Konebil - til dem som vil sige, at deres kone kører Audi.
A2 Minibil En konkurrent til Peugeot 208. Bare 3 gange så dyr.
A3 Lille En konkurrent til VW Golf. Bare dobbelt så dyr.
A4 Stor nok til familien, men ikke til deres bagage Bil for konsulenter og handelsrejsene. Hvis man betaler vilde summer, kan man få den med motor.
A5 Som A4, bare med "sportsback" og dermed ikke engang plads til et golfsæt Lille direktørbil for direktører, der ikke bestiller andet end at spille golf.
A6 Skrumpet limousine Den mindste bil en rigtig direktør vil krybe ned i. Desværre rækker motorkraften ikke til at fragte 200 kg. direktør.
A7 Som A6, bare med "sportsback" og dermed ikke engang plads til et golfsæt Status-symbol-bil. Desværre efterhånden så udbredt, at der ikke rigtig er status i den længere.
A8 Limousine - næsten stor nok og luksuriøs nok til at være en Mercedes
S-klasse eller en BMW 7-serie, og så dog...
En rigtig "kør-direktøren-i-lufthavnen-bil" og den mest udbredte ministerbil.
TT Volkevogns-boble-lookalike Lækker
R8 2 personers sportsvogn. Alt fra en Lamboghini - bare fremstillet i Tyskland og uden vildskaben.

En del af modellerne laves i S (Sport) og Q (Quasimodo) modeller.

Ejere og førereredigér

Audi-TT

Sådan! Sådan skal man gøre, når man kører Audi!

Det helt fundamentale ved at eje eller føre en Audi, er at man er en kæmpe røv!

Da BMW op gennem 1990'erne måtte høste solide image-slag for deres "Tre-tyrker-i", slap Audi rimeligt nådigt igennem. Dem som ville være smarte og have masser af motor, havde simpelthen ikke blik for, at man kunne køre en Audi.

Når lavstatussen kørte BMW, så blev det lavstatus at køre BMW. Da BMW så ændrede deres modelprogram med nye chassiser og dyrere biler, så begyndte mange at se i retning af Audi. Desværre for Audi var der i dette klientel også en del, der synes at tonede ruder og brede fælge var fantastisk.
Der var også en del, der mente at deres køb af en Audi tilførte dem uhæmmede kørerevner og at de derfor kunne tillade sig ALT - fra det sekund de satte sig ind i bilen.

30px-Cquote1 svg In Russia, Audi drives you! 30px-Cquote2 svg
Russisk omvendelse om Audi


Som en naturlig konsekvens af dette, er det ikke fysisk muligt at opstøve en Audi, der bliver fremført efter reglerne i færdselslovens 4[3]. En Audi bliver kørt sindssygt og rethaverisk. Den skal blive - og vil blive - brugt til at overhale indenom, køre for tæt på forankørende, bruge lygter og horn utidigt, parkere i anden-position og så videre!
Du er nødt til at opføre dig sådan, hvis du vil eje en Audi.

Ellers må du købe en Skoda eller en Porsche!

Er en Audi i virkeligheden en Porsche?redigér

Audi er en vel af "Volkswagen Group". Det betyder at de deler en del dele med andre dele af andre biler. Biler som vel og mærke ikke er Audi, men måske Volkswagen, Porsche, Lamborghini eller en Skoda.

Audiforklaring

Her er den selvretfærdige forklaring på Audis fællesskab med andre bilmærker. Du kan træde ind et hvilket som helst sted i cirklen.

Noter og den slagsredigér

  1. Uden undtagelse!
  2. Det er i Tyskland
  3. Det er den med "Hensyntagen og agtpågivenhed"...
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.