FANDOM


Asser Rig Hvide, død et eller andet sted imellem 1148-1151, var en sjællandsk stormand. Han var søn af Skjalm Hvide og en af sin tids mest magtfulde mænd med tæt tilknytning til kongefamilien, som han konstant havde på kost og logi.

Asserrig

Kalkmaleriet viser Asser og Inge, der skænker kirken til Gud samt lidt guld og sølv, bare for en sikkerheds skyld.

30px-Cquote1 svg Asser Rig? Ja, Asser NÆrig! Han har skyldt mig en bajer i ottehundrede år! 30px-Cquote2 svg
Dean Martin


Fine forhold ved spisebordetredigér

Asser Rig blev opdraget sammen med kong Erik Ejegods søn Knud Lavard, så lidt kongelig havde han da lov at være. Ja, det skulle bare have været sådan en midlertidig plejeordning, mens kong Erik og dronning Mary tog på en såkaldt Pilgrimsrejse© til Jerusalem©, men de døde begge undervejs på grund af de skandaløst dårlige madpakker i Caravan'en. Så familien Rig hang på Knud,indtil han blev myrdet mange år senere. Af sin stedmor, ifølge sagnet, da han ikke ville tage opvasken.

Heldigvis lykkedes det at tørre ansvaret af på Knuds fætter Magnus, der blev en jaget mand og endte sine dage i RKI.

Nå, men Asser voksede til og blev skruk, så han blev far til Esbern Snare og Absalon, den senere ærkebiskop, der grundlagde København i et forfejlet forsøg på at starte en sildefabrik. Asser blev også fosterfar for Knud Lavards søn, den senere Valdemar den Store, da Knud ikke selv var opgaven voksen efter at være blev snigmyrdet.

Kirkebyggeriredigér

Nu springer vi lidt tilbage i tiden, ikke, til før Esbern og Absalon blev født. Far Asser satte gang i noget kirkebyggeri i Fjenneslevlille ved Ringsted, det var en fidus med noget udstykning og nogle andelsbeviser, men inden han kunne blive færdig, blev der krig.

Kirkens to tårneredigér

Asser Rig måtte drage i leding. Nej, man "gik ikke i krig" dengang, man drog i leding, ikke. Fru Inge var gravid, det var noget med et switch af p-pillemærke, der gik kludder i, og Asser sagde til fruen, dengang han drog afsted:

30px-Cquote1 svg Hvis det bliver en pige, så skal du bare bygge et spir dér. Hvis det bliver en dreng, så bygger du et tårn, ikk'. 30px-Cquote2 svg
Den vordende far


Så tak, tænkte fru Inge, skal jeg virkelig til at bygge, lige efter jeg har født? Og et kæmpe arbejde blev det, for fruen fik tvillinger, en dreng og en anden dreng, så hun måtte tage barnevognen i den ene hånd og murerskeen i den anden og bygge hele to tårne. Tal om en møgdag...

Senere nedkom fruen med datteren Ingefred, der så godt ud fra siden i eftermiddagsskumringen.

Inde i kirken findes et kalkmaleri af Asser og hans fru Inge, så man kan se at det passer, at det var dem der byggede den. Hvis man altså kan stole på, at billedet forestiller de to. Det kunne jo være to andre...

De sidste årredigér

Efter at have bygget kirker alle mulige vegne, var Asser træt. Dødtræt. Så han trak sig tilbage fra det aktive erhvervsliv og blev munk i Sorø Kloster, fordi han troede de havde et godt hjemmebryggeri. Til sidst blev han begravet i kirkens kor, lige imellem en mezzosopran og to brummere.

Hvidelogo
Hvideslægten - i store træk
Spademanns... Hvis du vil Hvide mere
Eller lidt mindre, egentlig
Palnatoke · Asser Rig · Ebbe Skjalmsen Hvide · Stig Hvide · Skjalm Hvide · Sune Ebbesen · Absalon · Anders Sunesen · Esbern Snare · Johannes Ebbesen · Jakob Sunesen · Jakob Erlandsen · Marsk Stig
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.