Spademanns Leksikon

"Der er intet andet at frygte end frygten selv"

~ Søren Kierkegaard om begrebet Angst


Herover ses et spædbarn, som konfronterer en voksen hanløve. Tilsynelande taler løven engelsk, men dette er en illusion, ligesom barnet ikke i virkeligheden er til stede i billedet, da hun i givet fald ville blive ædt

Begrebet angst har - selvfølgelig - også fået film- og teaterinstruktører til at skabe forestillinger over emnet, som det ses herover

Angst er et filosofisk koncept, der normalt tilskrives børnebogsforfatteren Jean-Paul Sartre. Som begreb er angst i familie med depression, frygt, gys, bæven, rædsel, jalousi, mindreværdskomplekser, hjernevask, encefalografi og dødstrusler, og alene ud fra denne korte liste kan man konkludere, at angst ikke er nogen ønskværdig tilstand at være i eller en lidelse, man skulle ønske at pådrage sig. Angst ledsages ofte af et litani af bandeord, bønner, diskussioner, gråd, råb, skrig og tunge dunk i væggen fra naboen ved siden af.

Eksistentiel filmisk angst[]

Cineasten Woody Allen anvendte begrebet angst i sin seneste road movie, I Kassen med Kim, hvor et vestkoreansk hittebarn adopteres af Woody og Mia Farrow, hvorefter Allen drikker sig fuld og med et sort/hvidt kamera i venstre arm forbryder sig mod den lille pige, som han har dopet med Rohypnol.
Filmen blev en stor succes ved premieren i Paris, og kollegaen Roman Polanski, som havde sin 12-årige hustru med til forevisningen, sagde bagefter, at Woody havde begået en film, der var angstfremkaldende, subtil, æterisk og med et lille touch af valnød og brændte mandler i eftersmagen.

Ting med angst i[]