Spademanns Leksikon
Spademanns Leksikon

Herover ses stifteren af Amnesty International, den jura-uddannede pantefoged Peter Benenson, der allerede som kostskoledreng Eton begyndte at samle ind til sig selv de hjemløse børn i den spanske borgerkrig, men gennembruddet kom først i 1961, hvor han sad i et S-tog og resignerede over sin forspildte politiske karriere, da han læste om at to sardiner var blevet flået i Portugal, uden at de havde fået læst deres rettigheder op først, og Peter havde ideen til en ny indsamling


Amnesty International er en veldædig organisation, der ser til, at folk behandles ordentligt over hele kloden. Hvis folk ikke bliver behandlet ordentligt et eller andet sted, så råber AI op og udsender pressemeddelelser, som journalisterne trykker i deres aviser, så de onde magtmisbrugere kan blive hængt ud i verdenspressen til spot og spe.

Organisationen har flere gange været efter USA, Kina, Nordkorea og Sverige, som er nogle af de værste misbrugere af menneskerettighederne. Danmark har også i enkelte tilfælde vakt AI's opmærksomhed, når vi har udvist nogle negere eller forældreløse børn til uvisse skæbner i de lande vi normalt sammenligner os med.

Den danske afdeling af AI holder til på en af landets dyreste adresser