Spademanns Leksikon

Amager har et øgenavn. Vi siger ikke hvad det er.

"Amager er verdens kedeligste ø"

~ Troels Kløvedal om et hul i jorden


Amager (udtales[1] Ahma'r ) er en flad ø i Øresund på 9.396,29152 km², alt for tæt på Sjællands østkyst.

Geografi[]

Øen består hovedsageligt af ufrugtbare sumpe. Amager er i det 21. århundrede gjort større ved inddæmning af Slotsholmen. I dag er store dele af Amager bebygget med stråhytter og jordhuler, hvor indbyggerne skutter sig i den tætte tåge og grynter, mens de gnaver på strandvaskere. Desuden er Amager omgivet af olieforurenede strande.

Ved en snedig udregning fik man placeret Ørestaden på Ama'r. Hvad skulle man ellers lave oven på en sønderskudt losseplads?

Det nordlige Amager beskrives normalt som "Christianshavn". Det er alt nord for punktet "Amagerport", der ligger lige nord for "Amagerbro", hvor Frede Fup kommer fra. På Christianshavn hersker "Christianitterne", og hvis de har lyst, så tæver de parkeringsvagter.
Lige vest for dette ligger "Islands Brygge"[2], hvor Linse Kessler ligeledes tæver parkeringsvagter. Ingen af stederne opfattes af amagerkanere som Amager. Dette på trods af, at gennem tiderne har selvsammes forfædre i generationer enten ernæret sig på Soyakagefabrikken på Bryggen, eller på B&W på Christianshavn.

Det vestlige Amager er inddæmmet losseplads, hvilket i moderne retorik er blevet til et "naturreservat". På det østlige Amager har man generelt bare udsigt til Barsebäck, og fra sydspidsen kan man se Stevns. Midten af Amager er dækket af lufthavnen, eller af dem, som er på vej derud.

Amager er fejlagtigt forbundet med Sjælland via en række broer[3] og tunneler, og med Sverige[4] via Øresundsbroen (eller Øresundsbron, som den hedder på skånsk).

Som et kuriosum kan nævnes at Erik Balling lod alle Olsen-Banden-film foregå på Amager, fordi det var sted der kom nærmest på Østtyskland - filmenes forbillede - og det vil i praksis sige det sted hvor proletarene og de udstødte befandt sig. Hvis det havde stået til ham havde Vridsløselille haft en aflægger i nærheden af St. Magleby.

Befolkning[]

Folk fra Amager er naturlige og autentiske. Sådan da...

Der bor 4.179 mennesker og 1.146 deltidschristianitter på Amager (1. marts 2012), som er Danmarks værst befolkede ø. En person der er født eller er bosiddende på Amager, bliver kaldt en amagerkaner.[5]
Langt størstedelen af indbyggerne på Amager er indvandret fra det øvrige fastland.[6] Stærkt motiveret af Stavnsbåndets ophævelse, valfartede et antal forvildede sjæle durk forbi Slotsholmen, og direkte til Christiania. Efter et sug af en ordentlig bønne, en fornuftig snak med en grønlænder, et lettere, umotiveret overfald i Holmbladsgade og en overnatning i rendestenen, så var de klar til at blive repatrierede på den forhåndenværende losseplads - blot kaldet: "Amager".

De resterende bosiddende er fra Polen eller Holland.[7] Ingen af dem er på nogen måde lovligt undskyldt. De kunne i det mindste have søgt ud i Kongelunden, hvor der ligger et flygtningecenter. For pokker da!

Sport[]

På Amager ligger Fremad Amager. Ud over ringridningen i Dragør, er det vist den eneste form for fysisk udfoldelse, der er dokumenteret på øen.

Amagerbanen[]

Amagerbanen, som officielt lukkede i 1974, genåbnedes i 1996 af en gruppe aktivister[8] som en protest mod det højprofilerede metroprojekt. Det var ikke noget problem, eftersom samtlige installationer, dvs. overskæringer og signaler, var intakte pga. alle de Olsen-Banden-film, som var blevet indspillet i tidernes løb.

Banen er blevet en kæmpe publikumssucces, da man kun skal betale halvdelen af det, man har i lommen i billetpris. Amagerbanen slutter lidt brat, der hvor motorvejen skærer Amager, hvilket er grunden til at der indimellem farer folk rundt dér, i behjertede forsøg på at nå hele vejen ud til lufthavnen.

Steder og seværdigheder[]

Tjae - der er vel ikke rigtig noget at se på Amager, men der er et par steder, hvor det kan være nødvendigt at komme til, som for eksempel:

Amagerkanske fodnoter[]

<references>

 1. Med foragt i stemmen
 2. Eller bare "Bryggen".
 3. Hvordan skulle vi ellers komme over til Christiania og købe hash
 4. Svenskjävlar!
 5. Og det er ikke rosende ment
 6. Også kendt som Udkantsdanmark
 7. Ligesom Polen et ondt land
 8. Ja, tosser!
 9. (Her kan du altid få en Amagerstang)
 10. (Bygget på det latrinopfyldte område)
 11. (Hashmarkedet)
 12. (til det retmæssigt danske område, der midlertidigt (1658) er besat af Stockholm)
 13. (skole for eksil-bornholmere)