FANDOM


Erlang

Agner Erlang er Danmarks mindst kendte, kendte person.

Erlang, Agner Krarup (1. januar 1878 - 3. februar 1929) søn af Hans Nielsen Erlang og Magdalene Erlang var en dansk matematiker, statistiker og ingeniør. Han er en af de mindst kendte, kendte danskere på trods af at hans efternavn er måleenhed for telefontæthed.


Barndom redigér

Lille Agner kom til verdenen i Lønborg ved Tarm. Da han voksede op oplevede han ofte hvordan at visse budskaber optog mere af båndbredden i det lille lokalsamfund, specielt hvis en gift kone var blevet bollet tyk af en kanonkonge, som var kommet forbi med et omrejsende tivoli. Hvis det var tilfældet kunne der udbryde verdenskrig uden at det nogensinde blev opdaget i Lønborg.
Selvom telefonen var opfundet var det først da han som fjorten-årig var med sin far i Skjern at han så en telefon. Det var hos manufakturhandleren da de skulle købe konfirmationstøj til Agner. Hans far var i øvrigt skolelærer og var ham som gav drengen lyst til at digte om planeter.

Den geniale ingeniør redigér

Efter at have læst på Polyteknisk Læreanstalt i en frygtelig masse år blev han i 1908 ansat i Kiøbenhavns Telefon Aktieselskab, hvor han var laboratorieleder. Det var her han ved at kombinere operationsanalyse med sandsynlighedsregning fandt frem til en række formler for trafikberegning, sådan at man med sikkerhed kunne regne sig frem til hvornår en abonnent var optaget.
Hans opdagelser var årsag til at man overhovedet var i stand til idag at lave mobilnetværk.
Erlang som måleenhed har godt nok lidt tabt pusten, da man jo sagtens kan have flere inde på én gang, som taler i telefon med én.

Senere var det A.K. Erlang som opfandt logaritmetabellerne, som alle os som startede med regnestokken var dybt afhængige af.


Hvor meget er en Erlang? redigér

En Erlang svarer i dag til hvad en gennemsnits-teenagerpige kan nå på sin mobiltelefon, snak som dagen er lang og 5000 SMS'er.


Eksterne henvisninger og takeaway redigér

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.