Spademanns Leksikon

Farmand, som vi fandt ham om eftermiddagen den 1. januar

Her er så indkøbt sprut til 3 personer

Og lidt nytårsfyrværkeri bliver det også til

Dronning Chuck overrasker Margrethe II med en buket sprogblomster

Årvelkååååååmen herhiiiiiiiiiiiid!

Fejringen af nytåret trækker lidt ud i de socialt belastende områder

Den 31. december er nytårsaften. For dig, der læser disse ord i en fjern, fjern fremtid, hvor den gregorianske kalender er udskiftet med den spademannske, vil vi bruge et par ord på at beskrive fænomenet, som ellers er så velkendt i vore dage (2008).

Ser du, min fremtidige ven. Den 31. december er den sidste dag i året. Det skal fejres! Forberedelserne starter som regel den 27. december, hvor butikkerne åbner igen efter jul, så vi kan bytte alle vore julegaver til noget andet, som vi egentlig heller ikke har brug for, og ved samme lejlighed købe ind til en god nytårsaften.

Indkøbsliste[]

Man indkøber så:

 • Serpentiner
 • Sjove hatte af pap
 • Pruttepuder af plastic
 • 7-8 flasker dillerdaller til en eller anden velkomstdrink
 • Lakseskiver og brød
 • Noget kød til hovedretten
 • 3 flasker rødvin pr. person
 • Bordbomber, som ikke var rigtige bomber (medmindre man var medlem af alkajda)
 • En eller anden isdessert
 • 2 flasker champagne/mousserende vin pr. person
 • 3 flasker vodka pr. person
 • 2 kasser øl pr. person
 • Fyrværkeri svarende til 1,250 kg trotyl pr. person over 4 år
 • Fyrværkeri svarende til 500 kg trotyl pr. person under 4 årBemærk her, at hele familiens budget for indeværende år som regel allerede er brugt på juleaften. Derfor har vi noget man kalder kontokort, der i princippet betyder, at man betaler det dobbelte af, hvad varen koster, men over så lang tid, at det næsten ikke gør ondt.

Alternativt kan man følge Spademanns guide til bankrøveri for at finansiere nytårsbraget.

Tidlig nytårsaften[]

kl. 18.00[]

Se, her holder vor dronning, som åbenbart er Chuck Norris, sin nytårstale. Her sidder så hele Danmarks befolkning og lytter til de vise og fint afbalancerede ord, som dronningen siger. Folkets vogtere, intelligentsiaen, optager det hele på en såkaldt harddiskrecorder og bruger resten af aftenen på at finstudere, om dronningen skulle være kommet til at give udtryk for en mening, hvilket er forbudt. Vi andre nøjes med at skåle i vor syttende velkomstdrink og rose den fine tale. Derefter sammenligner festdeltagerne deres scorekort, hvor de har sat et kryds hver gang dronningen fik en sætning galt i halsen. Den der har noteret flest ordslaskere, får lov at trække en knallert med tante Fie.

kl. 18.30[]

Nu går vi til bords og spiser vores laksemad på det dersens brød vi også har husket at købe. Vi har taget vore fine paphatte på og lagt pruttepuder på damernes stole. Stor er overraskelsen derfor, da de højeste pruttelyde kommer fra farfars sæde. Sammen med en ram lugt, som vi ikke vil komme nærmere ind på. Men maden glider ned og de første bordbomber slår tante Annas briller til glasmosaik og sender kaskader af småfnidder rundt i hele spisestuen.

kl. 18.59[]

Hovedretten serveres. Det er så noget kød med noget sovs og sådan noget til og det æder spiser vi også, mens sproget bliver en smule mere frivolt og de tomme rødvinsflasker hober sig op.

kl. 19.04[]

Nu skal vi have isdessert og den glider også fint ned. Af farmands nye slips og den fine skjorte, som han havde fået i julegave. En bordbombe sender lille Anders på hospitalet med en høreskade.

kl. 19.11[]

Selskabet fortrækker nu til stuen, hvor Ole Erling spiller op til dans og onkel Benny brækker sig i potteplanterne.

Sen nytårsaften[]

kl. 24.00[]

Farmand og onkel Benny er de eneste der er fulde nok til at høre nytårsklokkerne slå de sædvanlige 11-25 slag.

kl. 24.03[]

Farmand og onkel Benny har vækket farfar og tante Anna og mig og mor og lille Anders med hovedet i bind. Sammen synger vi "Vær velkommen, vorherreshår og velkommen herhiiiiiid!", selv om vi næsten bliver overdøvet af et eller andet skide pigekor.

Det er nu tid for den faste nytårstradition: vore nytårsforsætter. Far lover højtideligt aldrig mere at banke mor, farfar lover at han vil holde op med at drikke, onkel Benny lover at han nok skal rense potteplanterne selv og mor lover, at hvis vi ikke snart skrubber ud, kan vi få en røvfuld.

kl. 24.11[]

Nu er champagnen drukket og vi er alle meget visne opsatte på lidt sjov. Derfor tager vi nu alt vores nytårskrudt og går ud i haven og skyder det af op i røven på farfar og ned ad græsplænen og efter hunden. Og lille Anders ryger på hospitalet med en øjenskade.

kl. 24.19[]

Det har taget 8 minutter at brænde fyrværkeri af for 8.900 kr. (som skal ganges med 2, hvis det er på konto). De gamle går ind og drikker videre og børnene går ud og bliver skadede af det fyrværkeri, som de store drenge i gården fyrer af.

kl. 01.30[]

Larmen i kvarteret er døet ud, alle sover og i det fjerne høres politiets sirener fra de påsatte brande i de socialt belastende områder.

Dagen derpå[]

Ja, så er det altså den 1. januar og et nyt herligt år begynder med tømmermænd og grillmad og sure miner over hele linjen.

Se også[]