Spademanns Leksikon
År:
1913 1912 1911 - 1910 - 1909 1908 1907
Årtier:
1940'erne 1930'erne 1920'erne - 1910'erne - 1900'erne 1890'erne 1880'erne
Århundreder:
21. århundrede - 20. århundrede - 19. århundrede

Danmark dronningeløst. I stedet må Frederik 8. træde til.


I 1910 blev tyggegummi solgt i store plader.

1910 var året hvor der sad fire mennesker på en café i snevejr[1]. Der var en soldat, der var lidt lun på en af tøserne på caféen, og håber på at få noget fjams, men hun er køligt afvisende, da hun har lovet sin mor at komme hjem og skrælle kartofler. Den anden tøs på caféen lider af ulykkelig kærlighed og prøver at cancan-danse sig ud af problemerne, medens den anden fyr på caféen har forstået hvordan man bedst forholder sig til en problematisk tilværelse, og drikker sig en kæp i øret. 76 år senere vælger Kim Larsen så at skrive en sang om det. Ingen har rigtigt fundet ud af hvorfor.

Begivenheder[]

Januar[]

 • 5. januar - Flyveren Robert Svendsen sætter dansk rekord ved at flyve i en højde af 84 meter over Kløvermarken i København. Toldvæsenet må efterfølgende forklare hr. Svendsen at dette ikke berigtiger til toldfrit indkøb af spiritus, og beslaglægger 20 flasker Rød Aalborg akvavit.
 • 12. januar - Daells Varehus får sin første postordrebestilling, hvilket er på et par meget sexede dameunderbenklæder med matchende top.
 • 13. januar - Frederik 8. tropper op i Daells varehus for at få byttet gårsdagens bestilling, da størrelsen ikke passer.

Maj[]

 • 21. maj - Danmarks første lov om biler træder i kraft. Man må køre bil fra en halv time før solopgang til en halv time efter. Til gengæld behøver man ikke have lygter på.
 • 31. maj - Sydafrikanske Union proklameres. Unionen består af Klaphatkolonien, Nasal, Transvestit og "Orange"fristaten[2]. Ved det første valg bliver boergeneralen Louis Botha bliver premierminister, medens mange havde håbet på Reimar Bo.

Juli[]

 • 3. juli - Finlands selvstyre ophæves, da der alligevel ikke er nogen, der har mælet et ord siden det blev indført.
 • 17. juli - Den danske flyver og motorsportsmand Robert Svendsen flyver som den første over Øresund, fra Copenhagen International Airport til Malmø/Sturup. Da han atter lander i København bliver han knaldet af de danske toldmyndigheder, der konfiskerer 20 flasker OP Anderson Aquavit[3] med henvisning til at der ikke er betalt Øresundstold.

August[]

 • 22. august - Japan annekterer Korea og omdøber landet til Cho-sen. En tilsvarende dansk plan om at annektere Norge og omdøbe det til Hansen opgives.
 • 26. august - Et internationalt socialistisk kvindemøde i København vedtager at gøre den 8. marts til international kvindedag, da det er den eneste dag, hvor ingen af kvinderne skal ordne storvask.

September[]

 • 3. september - Rigshospitalet indvies til stor glæde for Lillebror og Lars von Trier, der ser mange nye og spændende muligheder med dette sted. Ernst-Hugo Järegård er dog knapt så begejstret.

Oktober[]

December[]

 • 4. december - Det danske toldvæsen afholder sin hidtil mest vellykkede julefrokost, med 40 flasker akvavit til deling mellem de 10 medarbejdere. En røjrøstet toldofficer kommer under seancen til at erkære grænserne for åbne året ud, til stor glæde for landets smuglere og de efterfølgende stærkt tømmermændshærgede toldere.

Født[]

 • 5. februar - Ejlif Krogager Tjæreborg, bror til Simon Spies.
 • 28. marts - Wikipedia påstår hårdnakket at Dronning Ingrid er født på denne dato. Dette betvivler vi dog stærkt på Spademanns redaktion, da hun da så betydeligt ældre ud da hun døde. C-14 analyser af dronningens afsjælede legeme tyder da også på at hun var jævnaldrende med Grauballemanden.
 • 11. juni - Jacques-Yves Cousteau oplevede for første gang at vandet gik, og gjorde siden alt for at få det tilbage igen.
 • 26. august - Moder Teresa, datter af Fader Teresa, og søster til Broder Teresa.
 • 10. december - Citronen klemmes ud af sin modes liv.

Noter[]

 1. Ja, det var de samme som sidenhen flyttede ud på en tømmerflåde
 2. Her gik man meget ind for sort arbejde.
 3. Skåne-akvavitten blev først lanceret i 1931, til Roberts store fortvivelse