Spademanns Leksikon
År:
1872 1871 1870 - 1869 - 1868 1867 1866
Årtier:
1890'erne 1880'erne 1870'erne - 1860'erne - 1850'erne 1840'erne 1830'erne
Århundreder:
20. århundrede - 19. århundrede - 18. århundrede

Regerende konge i Danmark: Christian 9..


Kejserinde Eugenie åbner løjerne i Suez sammen med en tysker og en tyrker. Skål, drenge!

Mere eller mindre ukendt dato[]

En fransk kemiker tager patent på margarine, fordi han synes at smørret er for dyr.

"Bvadr!"

~ Brødrene Price


Fjodor Dostojevskij udgiver sin bog Idioten om en russisk fyrste, der lyder meget klogere end han er og derfor bliver ansat som chefredaktør på Politiken.

Hændelser i nogenlunde dato-orden[]

"Der er sgu for mange huller i det system, Dimitri. Gi'r du ikke en pølse?"

~ Pjotr Snotskovitsj

"Hvilket atomnummer har skumgummi, Dimitri? Og sikkelspænder??? Paphoved, mand!"

~ Boris Puttisnovitskikova


  • 22. april - Danmarks første cykelvæddeløb bliver afviklet på Strandvejen ved København. Der køres på velocipede, også kaldet væltepeter, som lige er kommet til Danmark. Ingen bremser; man stopper ved at køre ind i en husmur eller ud over havnemolen.
  • 10. maj - Den transkontinentale jernbane over USA fuldføres. 3.069 km sveller af det pureste jern, hvilket vækker stor misundelse på Lolland.
  • 1. juni - Thomas Edison tager patent på sin elektriske voteringsmaskine. Uanset hvem man stemmer på, vinder republikanerne.
  • 15. juni - I New York tager idioten John Wesley Hyatt patent på celluloid, så nu er grunden lagt til nogle ordentlige stumfilm med Fy & Bi. Og porno.
  • 10. juli - Den svenske by Gävle i Norrland brænder totalt og aldeles ud. 8.000 bliver hjemløse, men heldigvis kan de sove i en høstak, hvis den ikke også er brændt ned. Årsagen til branden er endnu ikke fundet, men eksperter mener, det kan have noget at gøre med ild.
  • 2. november - Lollandsbanen mellem Maribo og Bandholm indvies. En tur på 7,5 km fra den ene blindgyde til den anden. Tag den, Amerika!
  • 17. november - Suez-kanalen i Egypten indvies af den franske kejserinde Eugénie. Et skib på gennemfart sitter sig fast og 70 skibe havner i en kø så lang, at de lige så godt kunne have sejlet uden om Afrika. Alle skibene smøres ind i margarine© og snart glider trafikken igen.
  • 24. december - Juleaften falder i år den 24. december.