FANDOM


År:
1872 1871 1870 - 1869 - 1868 1867 1866
Årtier:
1890'erne 1880'erne 1870'erne - 1860'erne - 1850'erne 1840'erne 1830'erne
Århundreder:
20. århundrede - 19. århundrede - 18. århundrede

Regerende konge i Danmark: Christian 9..

Suez1869

Kejserinde Eugenie åbner løjerne i Suez sammen med en tysker og en tyrker. Skål, drenge!

Mere eller mindre ukendt datoredigér

En fransk kemiker tager patent på margarine, fordi han synes at smørret er for dyr.

"Bvadr!"

~ Brødrene Price


Fjodor Dostojevskij udgiver sin bog Idioten om en russisk fyrste, der lyder meget klogere end han er og derfor bliver ansat som chefredaktør på Politiken.

Hændelser i nogenlunde dato-ordenredigér

"Der er sgu for mange huller i det system, Dimitri. Gi'r du ikke en pølse?"

~ Pjotr Snotskovitsj

"Hvilket atomnummer har skumgummi, Dimitri? Og sikkelspænder??? Paphoved, mand!"

~ Boris Puttisnovitskikova


  • 22. april - Danmarks første cykelvæddeløb bliver afviklet på Strandvejen ved København. Der køres på velocipede, også kaldet væltepeter, som lige er kommet til Danmark. Ingen bremser; man stopper ved at køre ind i en husmur eller ud over havnemolen.
  • 10. maj - Den transkontinentale jernbane over USA fuldføres. 3.069 km sveller af det pureste jern, hvilket vækker stor misundelse på Lolland.
  • 1. juni - Thomas Edison tager patent på sin elektriske voteringsmaskine. Uanset hvem man stemmer på, vinder republikanerne.
  • 15. juni - I New York tager idioten John Wesley Hyatt patent på celluloid, så nu er grunden lagt til nogle ordentlige stumfilm med Fy & Bi. Og porno.
  • 10. juli - Den svenske by Gävle i Norrland brænder totalt og aldeles ud. 8.000 bliver hjemløse, men heldigvis kan de sove i en høstak, hvis den ikke også er brændt ned. Årsagen til branden er endnu ikke fundet, men eksperter mener, det kan have noget at gøre med ild.
  • 2. november - Lollandsbanen mellem Maribo og Bandholm indvies. En tur på 7,5 km fra den ene blindgyde til den anden. Tag den, Amerika!
  • 17. november - Suez-kanalen i Egypten indvies af den franske kejserinde Eugénie. Et skib på gennemfart sitter sig fast og 70 skibe havner i en kø så lang, at de lige så godt kunne have sejlet uden om Afrika. Alle skibene smøres ind i margarine© og snart glider trafikken igen.
  • 24. december - Juleaften falder i år den 24. december.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.