Spademanns Leksikon
År:
1870 1869 1868 - 1867 - 1866 1865 1864
Årtier:
1890'erne 1880'erne 1870'erne - 1860'erne - 1850'erne 1840'erne 1830'erne
Århundreder:
20. århundrede - 19. århundrede - 18. århundrede

Regerende konge i Danmark: Christian 9..


I Sverige og Finland hærger hungersnøden på andet år. Mere end 270.000 dør af sult i Nordeuropas sidste sultkatastrofe[1]. Den sidste sne smelter først i juni måned, men afløses af storm og regn.

30px-Cquote1 svg.png Jeg ved godt hvad I kan spise i stedet for rugbrød! Først finder I den lokale præst og så sætter I vand over... 30px-Cquote2 svg.png
Lille Ougoufouhouhou

Daterbare hændelser og andre ulykker[]

 • 2. januar – Det Kongelige Danske Musikkonservatorium grundlægges. Første leder af brummekoret bliver selveste Niels W. Gade. Det var ham der skrev I Østen stiger Solen op tilbage i 1854, ak ja, det var dengang.
 • 13. februar - Floden Senne i Bruxelles dækkes til, så der kan blive plads til mere selvudfoldelse, flere Distortionfester og måske en enkelt tørresnor i bybilledet.
 • 15. februar - Johann Strauss den andens An der schönen blauen Donau opføres for første gang af et mandekor i Wien, kvinder og sang. Først senere på året kommer den instrumentale udgave, da Johann ikke gider høre mere på bøvsende stoddere.
 • 28. februar - USA afbryder de diplomatiske forbindelser med Vatikanet, der har givet asyl til katolikken John Surratt efter mordet på Lincoln. Skide mafiosoer!
30px-Cquote1 svg.png Hvis det var kvinder, der regerede verden, ville der ikke findes krige, kun en hel masse lande, der ikke taler med hinanden 30px-Cquote2 svg.png
Præsident Johnson

Lillebror spiser en sko og farmand hakker barken af træerne for at kunne lave noget dejlig barkesuppe. Sverige, 1867.

 • 16. marts - John Lister[2] finder ud af, at der nok er en sammenhæng mellem de mange dødelige infektioner efter operationer og lægernes tendens til at klø sig i røven uden at vaske hænder.
 • 20. marts - Queensberryreglerne indføres i boksning. Fra nu af skal man have handsker på, når man slår hinanden i hovedet med en hammer, så man ikke giver hinanden infektioner, lidt har vi da lært af John Lister.
 • 7. maj - Alfred Nobel tager patent på dynamit, så vi kan få gang i nogle fede fredspriser.
 • 6. juni - Frans Josef udråbes til kejser over såvel Østrig som Ungarn i den helt nye koalition Østrig-Ungarn. På den måde sparer man på apanagen til de kongelige.
 • 11. majLuxembourg anerkendes som selvstændig stat efter at prøjsere, belgiere, franskmænd og fulde svenskere har truet hinanden med krig, hvis de andre tager for sig af hertugdømmet.
 • 6. juli - Missionæren, pastor Thomas Baker og otte af hans disciple bliver kogt og ædt på Fiji-øerne, hvilket giver os anledning til at genopfriske den gamle traver:
30px-Cquote1 svg.png Fa-aar, jeg kan ikke lide pastor Baker... 30px-Cquote2 svg.png
Lille Ougoufouhouhou
30px-Cquote1 svg.png Du spiser bare hvad der bliver klasket på lergulvet, knægt! 30px-Cquote2 svg.png
Daddy Ghgyuguyhihihoho


 • 14. september - Første bind af Karl Marx' Das Kapital udkommer. Vi har lovet ikke at fortælle slutningen til nogen, men det hele ender med den vestlige verdens sammenbrud. Coming soon in a town near you.
 • 5. oktober – Indbyggerne i Alaska springer lige fra 6. oktober til 18. oktober, da de skifter fra russisk til amerikansk herredømme.
30px-Cquote1 svg.png Skidt... Så er der kortere til lønningsdag 30px-Cquote2 svg.png
Sara Palins oldemor
 • 3. novemberGiuseppe Garibaldi, den moderne italienske stats fader[3], forsøger at indtage Rom, men brækker sig efter tre forsøg. Senere kræver han pavestolen afskaffet, da "pavesamfundet er det mest sammenspiste hemmelige samfund, der findes". Garibaldi er selv frimurer.
 • 6. decemberH.C. Andersen hyldes i Odense med fakkeltog og tre retters menu på rådhuset, som han ikke selv skal betale for, den lille nasserøv. Om natten stikker han af med byens nøgler, som han pantsætter i Veflinge og går på værtshus.
 • 18. december - En togulykke udenfor New York med 49 dræbte fører til opfindelsen af en mindre brændfarlig olie og lufttryksbremsesystemet, så helt ad helvede til er det jo ikke.

Sidebemærkninger[]

 1. Indtil nu...
 2. Egentlig John Sniger sig af sted, men Lister lød mere mundret.
 3. Garibaldi tabte faderskabssagen i 1880.