Spademanns Leksikon
År:
1868 1867 1866 - 1865 - 1864 1863 1862
Årtier:
1890'erne 1880'erne 1870'erne - 1860'erne - 1850'erne 1840'erne 1830'erne
Århundreder:
20. århundrede - 19. århundrede - 18. århundrede

Regerende konge i Danmark: Christian 9..


21. februar - John Deere tager patent på en plovmand. Af jern, endda.

13. marts - De amerikanske sydstater er efterhånden så desperate, at de tillader sort arbejde i hæren.

6. april - Badische Anilin- und Sodafabrik grundlægges i Mannheim, Tyskland. BASF kaldes det, det er mere mundret.

9. april - Sydstatsgeneral Robert E. Lee overgiver sig til nordstatsgeneral U.S. Grant. Efter en halv time i soveværelset erklærer de to herrer borgerkrigen for afsluttet og husker at lukke bukseknappen.

D.G. Monrad sidder og spekulerer på, om han skal få sig en gang biksemad inden turen om til den anden side af kloden.

15. april - Abraham Lincoln får sig en lille en bag øjet i Fords Theatre, skudt af J.W. Booth, der var lige ved at komme for sent til forestillingen, men heldigvis nåede han lige at smutte med ind.

26. april - Skuespiller og præsidentmorder John Wilkes Booth bliver røget ud af sit skjul og skudt til biksemad med spejlæg[1].

27. april - Dampskibet Sultana eksploderer på Mississippifloden og 1.800 mennesker koger ihjel[2].

16. maj - Madam Mangor, den kendte kogebogsforfatter, der bl.a. skrev en kogebog til de danske soldater ved Dannevirke, omkommer i en fiskefrikadelleulykke med remoulade, hjemmerørt naturligvis, uhmmmm.

10. juni - Så er det Richard Wagner, der ødelægger hele dagen med sit nye skrigespil, Tristan & Isolde med de fede badebolde.

20. juni - Karen Volf, hende med de gode chokoladestænger, kommer til verden i omegnen af Roskilde. Og sukkerkringler, de er også gode. Og franske vafler, guf-guf.

2. juli - Stort set hele Karlstad i Sverige brænder ned til grunden. Borgmesteren foranlediger straks at frimurernes hus genopføres, så han har et sted at placere de rige, så de ikke skal sidde udenfor og kede sig, mens de fattige rydder op.

5. juli - Secret Service grundlægges i USA, da nogen mener at det kan være en god ide at beskytte præsidenten mod stjernepsykopater. I visse tilfælde i hvert fald.

29. juli - H.N. Jacobsens Bókahandil åbner i Tórshavn. Den eksisterer endnu.

1. september - I Sverige indføres en decideret lærlingeuddannelse for tandlæger, så de kan lære at overfakturere de fattige og få sig en fed ferie på Bahama-øerne når nogen har fået knaldet en hjørnetand ud.

10. oktober - Gregor Mendel offentliggør sin arvelighedslære, hvor ikke mindst bananfluer har leveret meget af materialet. Who knew, de ser ellers ikke for kloge de ud, de bananfluer.

30px-Cquote1 svg.png Jeg vil da egentlig godt arve dit kukur, morfar. 30px-Cquote2 svg.png
Mendels uvorne barnebarn, Bjarne


1. december - Tidligere statsminister D.G. Monrad med frue og pisunger udvandrer til New Zealand efter at have kaldt danskerne for "et råddent folk". Han kommer hjem igen i 1869, da savnet efter frikadeller bliver for stort.

8. december - den senere så skide irriterende komponist Jean Sibelius fødes helt oppe i Finland, der dengang var et storfyrstendømme, men det skal lille Jean snart få ødelagt.

17. december - Så er der urpremiere på Franz Schuberts Den ufuldendte, fordi stodderen aldrig gad at skrive den færdig.

30px-Cquote1 svg.png Da-da-da-daaaaaa... eller da-da-da-daaaaaaa-aaa? Nej, jeg henter lige en bajer. 30px-Cquote2 svg.png
Franz Schubert


18. december - nu er slaveri officielt forbudt i hele USA, så nu må familien Adams selv plukke sin bomuld.

Årets litteratur[]

Alice i eventyrland af Lewis Carrol

Rejsen til månen af Jules Verne

God mad, let at lave af frøken Teodora Ballemuus

Året i noter[]

  1. Se opskriften i Kanonføde til den danske soldat, side 49.
  2. Se God mad, let at lave side 113.