Spademanns Leksikon

"Ka' De li' østers?"

~ Henrik Sass Larsen om menuen på fortovsrestauranten i Køge


Oyster.jpg

Østers (latin: Crassostrea gigas sapidum) har tre forskellige skaller. Den ene skal er konveks, den anden er konkav og den tredje er fiktiv. Østers er levende fossiler, da de ikke har forandret sig de seneste 90 millioner år.[1]

En øster lever af småkryb,[2] som den fanger i havvandet. Den er nataktiv og lister sig ind på de intetanende kryb i ly af mørket.

En øster kan blive op til 125 år gammel.[3] Det tager den tre-fire år at vokse sig kønsmoden. Østers er tvekønnede hermafroditter og parrer sig i flæng.[4] Gruppevoldtægter, hvor en større gruppe østers voldtages, forekommer ofte. Østeren kan blive op til halvanden meter lang, og i denne størrelse kan den udgøre en fare for badegæster. Den store øster er et rovdyr og kendes på dens lange kæber med sylespidse tænder samt dens skallede krop.

Nogle steder holder man - uvist af hvilken grund - østers fanget i saltvandsdamme. En stor øster kan spise både, mennesker, polypdyr og forskellige fisk samt fugle, hvis de kommer for tæt på kanten.

Se også[]

Østernoter[]

<references>

  1. Men forrige onsdag forandrede de sig lidt
  2. undtagelsesvis også voksne mennesker
  3. I forhold til hundeår, der jo som bekendt er syv menneskeår, så lever en øster uendeligt, men kedeligt. Den siges dog at have et rigt indre sjæleliv
  4. Ligesom i swingerklubber