FANDOM


Bonderøv Denne Artikel indeholder Saeder og Skikke fra Udkantsdanmark
Der kan forekomme Ukvemsord og ukendte Gestus, som ikke er at finde blandt gode , ordentlige Mennesker fra Hovedstaden eller fra Kontinentet

En ølmarch er en klassisk disciplin som har sine dybe historiske rødder i AMBU festen i Hobro. I nyere tid er den holdt i live - og godt i live, hvis jeg skal sige det - over hele landet og der er gået mangen en march siden disciplinen blev nedlagt ved AMBU festen i Hobro.

En ølmarch[1] kombinerer 3 fine ting:

Regler redigér

Der er to helt grundlæggende regler ved en ølmarch:

  1. For det første skal vi passe på naturen, så der er ingen der efterlader noget som helst derude! INTET SOM HELST! Måske lige med undtagelse af efterladenskaber.
  2. For det andet skal man altid have en øl i hånden på hele ruten.

Hvis man bryder den første regel, koster det 40 piskeslag, og bryder man den anden regel, skal man straks åbne en ny øl og returnere til det sted, hvor man skyllede den sidste slurk ned og starte derfra igen.

Det er benhårdt at marchere og du skal selv bære alle dine egne øl. Som en tommelfinger-regel kan man gå efter 1-1-1:

1 øl = 1 km = 1 time.

Ca. Det går som regel hurtigere først på ruten af en eller anden årsag. Ved eventuel sidesting holder alle pause sammen.


Undtagelser fra de meget strenge regler redigér

Hvad gør vi hvis det regner? Intet problem. Der findes masser af solide patentpropper som kan dække for hullet i de fleste typer øl. En tommelfinger over hullet når det virkeligt står ned i stænger kan også sagtens forhindre øllet i at blive fortyndet. Så REGN = Intet problem!

Marchen kan altså med andre ord finde sted i al slags vejr. Og det er faktisk bedst hvis det ikke er alt for varmt dels fordi øllet så nemmere holder den rette temperatur og dels fordi det så bare er rarere at dufte til hinanden efter ruten er gennemført. Selvom jeg - hvis ret skal være ret - som regel er ligeglad med dufte efter marchen er gennemført.

Bliver det under 15 graders frost og tilmed stærk vind - og hvem ved med de somre vi har i Danmark - så skal der vises ekstra opmærksomhed omkring at stikke tungen ned i flasken. Dette simpelthen fordi den kan fryse fast. Og det er UHYRE vanskeligt at drikke øl, når der hænger en flaske eller dåse fast på tungen!!

Herefter følger en mere specifik version, som kan variere i det uendelige: Vi starter hos kortføreren først på eftermiddagen og læsser grej, soveting og diverse af inden vi kører afsted mod start-punktet på ruten. Ruten går i dette tilfælde fra et sted til et andet! En person er kort-fører og bestemmer ALT. Og giver nogen kort-føreren gode råd om retningen - kan det koste 40 piskeslag. DO NOT CORRECT HIM! Kortføreren kender retningen og det er altid fremad! Follow the leader!

Hvis vi når til destinationen - eller faktisk - når vi kommer til destinationen - skal vi sikkert lige nettes lidt og finde på noget at spise. Og da det er ufatteligt hårdt og kræver den yderste koncentration at være kort-fører, laver han IKKE mad. Det må deltagerne sørge for.

Der er i yderst sjældne tilfælde givet dispensation til at erstatte øl med andet alkoholisk væske!

Noter redigér

  1. For dem der er ukendt med termen "March" betyder det at man starter et sted og slutter et helt ANDET sted! Med mindre altså - at ruten går i ring. Med vilje altså. Går i ring med vilje. Det gælder ikke hvis man farer vild og dermed ender tilbage til det sted man startede ved! Så skal man starte forfra.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.