Spademanns Leksikon
ThumbsUp.gif


مصر، والى الجحيم مع الناس الذين يستخدمون جوجل ترجمة
Egypt Flag.png Cameltoe.jpg
(Flag) (Våbenskjold)
Motto: Vi vil altid elske vores Farao
Nationalmelodi: Ææægypten, mit fædreland
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1a/LocationCuba.svg/120px-LocationCuba.svg.png
Hovedstad Kajro
 Tidligere hovedstad Nilen
Største by Abdullas kamelfarm
Officielle sprog Dårligt russisk
Regeringsform
Rigsfarao
Faraodyrkelse
Hr. Farao
Fra Asterix og Obelix
 •Erklæret
 •Anerkendt

Bokstavligtalt i Tidernes morgen
Ikke af ret mange
  Oversøiske territorier • Pyramiden ved Louvre
Transamerica-pyramiden i San Francisco
• Pyramiden i Chichen Itza
• Den altid første, mest originale
samt flotteste pyramide[1] iLas Vegas
Nationalhelt(e) Sfinxen
Mao
Josef Stalin
Asterix og Obelix
Hosni Mubarak
Valuta Kamel = 100 kvinder
Religion Islam
Voodoo
Asetroen og andre primitive religioner.
 Befolkning  Ikke fastboende.
 Areal  12 pyramider og en Sfinx.
 Befolkningstæthed  Varierende.
 Etniske grupper  • 12% beduiner
• 8% fattige gadesælgere
• 2% fanatiske muslimer
Asterix og Obelix
• En kamel
• (Resten er blevet dræbt af fanatiske jøder)
 Største Eksportvarer  • Gidsler
• Turister der tilfældigvis ikke kom hjem
• Flere gidsler
• Kamelhår
• Kameltæer
 Største Importvarer  • Turister
Teletubbies
Indere
 Nationaldyr Kamel eller Sfinx.
 Nationalsport  At tage gidsler.
 Åbningstider  Solopgang til solnedgang.
Men du kommer ikke levende ud igen.
 Internetadresse  www.oh-farao.123hjemmeside.مصر
 Telefonnummer  1½


Ægypten (en.: Egypten, mk.: Египет, da.: Ægypten, udtales: Æh-ghy'p-then) er en stat som ligger oppe i det ene hjørne af Afrika. Som sådan opfatter ægypterne sig ikke som afrikanere, men snarere som en slags fordrevne mellemøstere.

Ægypten blev opfundet engang under udformningen af Det gamle testamente. De hashrygende forfattere syntes at det ville være mega-super-herre-grineren, at finde på syv plager, og i mangel af bedre, opfandt de et land hvor de kunne placere dem i. Efter en kort rådslagning havnede plagerne "i 'gypten" - og så var den ged barberet.

I datidens verden fandtes der en særegen form for "plage-turisme", og således indvandrede drusere, etruskere, herulere, beduiner, katte og mennesker med fugle- eller kattehoveder til landet. Så tog de ellers fat på at lave dynastier og pyramider, og dermed var Ægypten endeligt et land.

Demografi[]

Ægypten er opdelt i fire ca. lige store dele; Øvre Ægypten (Ligger så nederst på kortet, for at narre fjenden), Nedre Ægypten (op mod Middelhavet), Østre Nilbred og Vestre Nilbred.

Alt i Ægypten er i det hele taget centreret om Nilen, der er kilden til liv og transport gennem hele landet. Hver dag gennemsejles denne prægtige flod af omtrent 6.000 turistpramme, hver indeholdende et større antal bleg-fede turister på vej gennem deres livs kulturelle oplevelse, i form af sten og mumier.

Der bor i omegnen af 80.000.000 mennesker i Ægypten, eller ca. det samme som i Tyskland, de er så fordelt på godt 1.000.000 km², svarende til 3 gange størrelsen af Tyskland. Aha! Tænker du nok - så har de masser af plads pr. indbygger - men nej! De mange mennesker er fordelt på et areal der er ca. 3/4 af Danmarks areal, da resten er ørken, og derude er der enten alt for varmt, alt for koldt eller alt for ensomt.
Derfor bor Ægypterne langs Nilen, bortset fra dem som er ansat og arbejder i turistfælderne rundt omkring langs kysten eller ved Pyramiderne.

Langt de fleste ægyptere er enten ansat i turist- eller landbrugserhvervene. Resten aner vi virkelig ikke hvad laver - men det ved de nok heller ikke selv.

Bygningsværker[]

Kedsomhed fører til megen vildskab - men behøver det at gå så meget over gevind?

I det gamle Egypten levede folk af at kaste sten oven på hinanden i underlige strukturer. Her blev bygget et utal af templer, pyramider og sjove dyr i sten. Da man dengang stadig ikke havde fantasi til at bygge en Havenisse, valgte man i stedet at lave en "Sfinx", der skulle skue ud over Giza-sletten og passe på at ingen stak af med pyramiderne.

Alle steder langs Nilen byggede man templer og gravsteder. I 5.000 år - frem til ca. 500 år efter Jesus fødsel, var man i gang med at lave stensætninger. Ved afslutningen af den ptolemæiske tid, forlod ægypterne alle deres bygningsværker og lod dem sande fuldstændig til. Vist nok fordi at der nu ikke længere var nogen plager, og dermed ingen turister. Så gad de dovne hunde herboende lokale da så sandelig ikke at rende og feje og røre rent.
Sten-tingesterne henstod derefter uberørt i nogle hundrede år, indtil Napoleon stak næsen forbi og blev konfronteret med sin storhedsvanvid.

Arkæologi[]

Hvad sandet dog gemte. En turistfælde?

Da Napoleon havde genopdaget Ægypten, så han straks sit snit til at gå i gang med at stjæle flytte mange af skattene tilbage til Frankrig. Han sendte en sand hær af arkæologer til landet, og alle begyndte de at grave og lede i de enorme dynger af sand.

Neden under sandet fandtes de mest fantastiske ting! Grave fyldt med sand guld, lig og ædelsten. Fantastiske bygningsværker med inskriptioner fra gulv til loft og statuer større end nogen sinde set! Nu - 200 år senere og med anvendelsen af alskens moderne teknologi, finder arkæologerne stadig nye fund og grave i steder med så eksotiske navne som "Kongernes Dal" eller "Abu Simpel".

Ved en større og mislykket udgravning i 1869, kom man til at grave Ægypten over i to. For at dække over sin manglende kompetence, kaldte man udgravningen for Suezkanalen.

Sport[]

Ægyptens nationalsport er at strides med andre. Lige siden Ramses II, har man været on-off i krig med alle. Romerne, grækerne, sudaneserne, og sidst men ikke mindst: israelerne.
Under 2. verdenskrig var Ægypten det sidste sted, hvor Erwin Rommel ikke kom til fadet. I stedet piskede Montgomery sine soldater gennem et minefelt i ørkenen og udførte et vældigt overraskelsesangreb på tyskerne. Historien taler for at ægypterne nok så passivt til, og i stedet var i gang med at køre råddent[2] eller sælge ubrugelige alabast-krukker og parfumer til de engelske soldater.

Når ægypterne ikke er i gang med et militærkup, at skyde deres leder eller at gøre oprør mod hinanden, så er de i krig med Israel. Den ene gang var de faktisk tæt på, at være i nærheden af, at kunne ane, at være på sporet af en sejr. Men så begyndte israelerne at tyre, og så tabte ægypterne Sinai-halvøen, halvdelen af deres kampvogne, ⅓ af deres hær og hele deres luftvåben. Så var den kamp ligesom afgjort, og de fik først Sinai tilbage i 1981.

Hvis ægypterne ikke er i gang med at strides, så er de i gang med at prutte om prisen på alting! Din turistguide vil sandsynligvis fortælle dig, at det er deres nationalsport. Takket være Spademanns Leksikons brillante skribenter, ved du nu bedre[3]

Sprog[]

I Ægypten tales der for det meste arabisk. Dette altså med mindre at du befinder dig i nærheden af en ægypter, der sporenstregs vil påbegynde en serie af engelske udsagn og påstande, der alle omhandler hans kærlige forhold til netop din nationalitet.

Åbningsreplikkerne omfatter alt fra "Hellooo - my friend., over "Hello sir. Welcome back[4] til "Hello - where' you from".
Straks herefter indledes en "dialog", der har til formål at lokke dig til at køre/købe/handle/blive svindlet, og dialogen vil sandsynligvis ende med at have opfyldt sit formål.

Hvis du derimod forsøger at fortsætte dialogen ved for eksempel at debattere politik, eller at forsøge at gøre manden begribeligt, at du vil have pengene tilbage og at handlen er aflyst, tja - så forstår han pludselig ikke et ord! Har du mere end 200 ord i dit engelske vokabularium, så må du påregne at ægypteren må give fortabt, og han dermed falder tilbage til "No, no, no. Listen! Special price for you my friend. I can see. You are a good man!"

Befolkning[]

Din nye vens forretning. Køb noget eller du bliver plaget til døde!

Som nævnt er der ca. 80.000.000 mennesker i Ægypten. Det spøjse ved det, er at de alle - hver eneste af dem - er din bedste ven!

40pxKlumme.png

Hvis du skulle komme til Ægypten som turist, vil du stensikkert rende ind i følgende dialog:

Ægypteren: Heeeelloooo - my frieeeend!
Dig: Hello.
Ægypteren: Where are you from? Swedish? German?
Dig: Denmark.
Ægypteren: Denmark!? My favorite country in the world. "We are red, we are white, we are danish dynamite".
Dig: Sure.
Ægypteren: Come to my shop.
Dig: No!
Ægypteren: Don't buy - just look.
Dig: I don't need a carpet.
Ægypteren: Sign my book - please.
Dig: Not likely.
Ægypteren: Is this your girlfriend? Most beautiful girl in the world.
Dig: It's my grandmom. Leave her alone.
Ægypteren: You sexy man! You need som oil for good love. Come to my cousins shop.
Dig: I said: Quit it! I've got no time for you, and i don't need your oil.
Ægypteren: Come on my friend. Special prize for you.
Dig: That's what you said yesterday. Not falling for that one.
Ægypteren: ...
Dig: Have a nice evening.
Ægypteren: I am married to a girl in Copenhagen.
Dig: Sure! I don't belive you, but then again: I don't care either.
Ægypteren: Can i buy your grandmom for fifteen camels?
Dig: ...

(Der kan muligvis eksistere variationer over dialogen, men de kan umuligt være ret store.)

Generelt er ægypterne søde og rare, og de har sådan set også humor. Tag det for hvad det er...
Ægyptere har også et løsagtigt forhold til sandheden, og vil til enhver tid påstå, at turisten inden dig, betalte 5 gange den pris som du nu bliver tilbudt varen til, eller at vedkommende er fætter eller bror til samtlige forretningsdrivende, som han i løbet af de kommende timer vil drive dig igennem forretningerne hos.

Faraoer[]

Det er et virvar af information, at forsøge at holde styr på de ægyptiske faraoer. Her er Spademanns Leksikon behjælpelige med de mest nødvendige informationer:

 • Keops - Ca. 2.500 år f.kr.; fik bygget en pyramide, og er i dag en 7,5 cm. høj figur på museet i Cairo. Tilhører "det gamle rige".
 • Khefren - Lidt senere end Keops; byggede en pyramide og er i dag en dolomitfigur på samme museum. Tilhører "det gamle rige".
 • Ramses II - "Ramses den store". Han byggede Abu Simpel og samlede Ægypten, blev 92 år, fik mere end 100 børn og knaldede med de fleste af døtrene. Tilhører "Det mellemste rige".
 • Ramses III - den 13. søn af Ramses II. Han prøvede at være som sin far, men gik på røven undervejs. Tilhører "Det mellemste rige".
 • Hapsetsut - Mor til Thutmosis III og den første kvindelige farao, men i snedig stil fik hun sig afbilledet med skæg og uden Patter. Byggede templer som hendes søn nakkede. Tilhører "Det mellemste rige".
 • Thutmosis III - hadede sin mor, og da hun endelig døde af malaria fik han skrabet hendes billeder væk. Ellers gjorde han ikke så meget. Tilhører "Det mellemste rige".
 • Tut Ankh Amon - Drengerøv som døde af indavlsbetingede sygdomme i en alder af ca. 18 år. Uden at han havde udrettet noget, så samlede hans fans alt guld og begravede ham med det. Tilhører "Det mellemste rige".
 • Kleopatra - Cæcars skøge elskerinde i "Det ptolomæsiske rige"[5], udrettede ikke noget, men fik et par templer forærende. Tilhører "Det tredje nye rige".


Når du prøver at blive venner med en ægypter, så husk følgende:

 • En læge i Ægypten tjener ca. 600 LE (Ægyptiske pund, svarende til ca. 570 kr.) om måneden.
 • En skolelærer tjener ca. 300 LE om måneden.
 • For at en ægyptisk mand skal kunne flytte hjemmefra, skal han have råd til et sted at bo. Det koster 30.000 LE for en lille lejlighed.
 • Manden skal have råd til en medgift, ellers kan han ikke gifte sig.

Husk det! Når du kommer til Ægypten og giver en dreng 100 LE eller måske en 20€ seddel for at bære din bagage - tror du så at han helst vil læse til læge eller bære kufferter resten af livet?
Hvis du kommer til landet med 500 milliarder, så kan du måske gøre en forskel. Ellers er det nok bedre at du doserer dine drikkepenge afmålt.

Møntfod[]

Møntenheden i Ægypten er - som udgangspunkt - "Pund". Her er tale om den "Ægyptiske Pund", der i 2012 kroner svarer til ca. 95 øre.
Et ægyptisk Pund består af 100 "Piastre", og den mindste mønt er en 50 Piastre[6].

Intet i Ægypten er imidlertid enkelt, så for god ordens skyld, findes her en konverteringstabel for ægyptiske priser:

Alt i Ægypten kan selvfølgelig forhandles. Ægypterne siger selv, at dette forhold skyldes deres indgroede og medførte trang til at være "købmænd", men fornægter samtidig at deres medfødte vilje til at bedrage udfordre de tilrejsende.

Det vil ikke være underligt, hvis du hører en ægypter påstå, at han er en "businessman". I sin visdoms magt opfatter han dette udsagn som om, at du dermed har en kulturel og moralsk forpligtelse til at handle med ham. For ham er den latente fare for, at du vender ham ryggen og går væk med et hysterisk grin ikke eksisterende.

Turisme[]

Ok - så kommer vi til det; turisterne...

Ægypten er oprindelig funderet på turisme. I en periode fra omkring 2. verdenskrig og frem til 1980'erne, var der kun begrænset adgang til landet, da de var havnet lidt i "Bad standing" efter at have spillet for høj musik skudt efter naboen. Vesten var ikke venlige mod Ægypten. Ægypterne gad ikke rigtig vesten. Til gengæld dannede landet et vist værdifællesskab med russerne, hvilket de på turistfronten senere så bitterligt skulle fortryde.

Den russiske plage[]

StivRusser

StivRusser

En russer rydder op på stranden i Sharm el-Sheik - eller noget...

Ægyptens ottende plage er russiske turister. Hvert eneste år valfarter et antal større antal europæere til Ægypten. Det er dog ikke det værste - for de senere år har Ruslands nedre middelklasse fået øjnene op for at tage til Ægypten og opføre sig som det de egentlig er: En horde af udannede, lavtuddannede proletarer fra de dystre forstæder i Moskva.

Disse individer tager hvert år turen til de dertil indrettede turist-resorts langs Rødehavets kyst, hvor de til fulde demonstrerer menneskehedens mørkeste sider.
Inden afrejsen, under flyvningen og umiddelbart efter landingen bæller de rejsende russere løs af alt fra vodka til whiskey, og når de så skal forsøge at finde vej gennem lufthavnsterminalen, er de ude af stand til at gå, finde deres bagage eller holde deres urin. Mens de pisser i bukserne af fuldskab, kravler de gennem bygningen mod strømmen, eller støtter sig op ad en stakkels lokal guide, der forsøger at holde bare rimelig samling på de sanseløst berusede russere.

Det er så bare i virkeligheden begyndelsen på den ferie. Russere i Ægypten bærer tilsyneladende rundt på en kombination af uendelig tørst, uendeligt dårlige manerer og uendelige mindreværdskomplekser. Det giver sig udslag i, at de konstant er berusede og herser rundt med de lokale tjenere og service-personale og at de generelt opfører sig som om de ejede hele verden. Og ægypterne bukker og skraber - blottet for al stolthed og for ussel mammon.
Russerne har et valg, da de i det mindste kan vælge at være høflige. Ægypterne har ikke et valg - medmindre de da ønsker at dø af sult.

Når russerne har udøvet 14 dages mental voldtægt af lokalbefolkningen, brækket sig i samtlige buffeter på hotellet, pisset i poolen og er blevet forbrændt til ukendelighed, så vender de tilbage til lufthavnen. Her vælter de straks ind i tax-free shoppen og køber den magnum-flaske vodka, der skal sikre dem mod de næste 20 minutters tørst, og så laver de en scene i sikkerhedskontrollen.

Næste år vender selvsamme tilbage. Denne for at skrue yderligere op for festen...

Resorts og andre turistfælder[]

Overordnet set, så har Ægypten tre turistfælder:

 1. Nilen.
 2. Templer og pyramider.
 3. Rødehavet.

Sidstnævnte er der hvor turisterne specielt forsamles. Iført dykkerudstyr og med et værdiløst badebillet-bevis PADI-certifikat, bevæger alverdens dykkere sig ud i havet, hvor de tramper på korallerne og forstyrrer fiskene.
Når dagen er slut, vender de tilbage til deres "All-inclusive" resort i Sharm el-Sheik og fortæller om de fantastiske oplevelser under vandet, mens en russisk turist besvimer af druk foran øjnene på børnene. Sådan er det bare!

Enhver aktivitet i Ægypten vil altid blive suppleret med en tilkøbsmulighed. Når du har "All inclusive" er turpakken og kamel[11]turen ikke med i prisen.
I Ægypten forhandler man om alt, og det man ikke forhandler om, det "prutter" man om - undtagen rejseselskabets priser på ture.

Et "resort" er en slags forsamlingssted for turister, hvor alt andet end nøgenhed er tilladt. De fleste ligger ved Rødehavet, hvor koncentrationen af sultne hajer kan variere, hvilket igen resulterer i en årlig reduktion på én russer, og en tilvækst på én haj med svære leverskader.
Men bare rolig! Der dør årligt dobbelt så mange på verdensplan under faldende slik- eller sodavandsautomater, som der dør af hajangreb.

Fodnoter[]

 1. I hvert fald ifølge amerikanerne selv
 2. Hvilket er deres anden nationalsport.
 3. Vi sender bare regningen...
 4. Selv om du ALDRIG har været der før!
 5. Startet af "Alexander den Store" - makedonere er bare ikke så nævneværdige i historien - sluttede 500 år før dansken opfandt Jellingestenene.
 6. Denne mønt er altså mindre end 50 danske øre værd, men har nøjagtig den samme størrelse som en dansk 10-krone. Det er jo utroligt nyttig viden, hvis man kommer hjem fra en ferie med lommen fyldt af 50-piastre, og man skal tage fusen på en parkeringsvagt et sted?
 7. Vist på en lommeregner - ægyptere kan ikke skrive den slags på papir, da det strider mod deres overbevisning at svindle så groft. Medmindre du hopper på den!
 8. Hvis sælger her ikke bogstavligt talt smider dig ud på røv og albuer, så har du budt faktor ca. 15 for højt
 9. Du slipper ikke ud af Ægypten, medmindre du er blevet svindlet GROFT mindst 75 gange!
 10. Med mindre din røv da kan klare sig uden toiletpapir. Den slags forefindes naturligvis ikke, medmindre du kan betale "Toiletmoney".
 11. En dromedar er en enpuklet kamel. Det er ikke en art for sig selv, som du måske tror. Den hedder blot "Camelus dromedarius" på Latin, hvilket betyder "enpuklet kamel".