FANDOM


Loading map...
Åst er så lille, så om sommeren er den blevet til smelteåst
Åst

Vær varsom med at begive dig til Åst, thi våger du dig for langt ud ender du med et trælår... ...eller lindeballe, som det hedder på de kanter!

Åst (bebyggelse, ejerlav) er en mindre bebyggelse mellem Billund og... ...ja, der er sådanset ikke så meget andet på de kanter.

Opgang og faldredigér

Bebyggelsen blev oprindeligt anlagt som så mange andre landsbyer med både kirke og mejeri, og det gik ikke længe inden man fik specialiseret sig i ostefremstillingens ædle kunst, hvorfor byen hurtigt fik navnet "ost".

Særligt eftertragtet var mejeriets specialost "Sorte Sara", som der blev kvadet om og sukket efter i det ganske land. Men gode ting forgår jo let, og selvom ost har godt af at modne har de også en sidste salgsdato, og således også med "Ost", som den stadig hed, thi i midten af 1300-tallet brød den sorte død ud, og grundet den manglende lærdom (Ja, Haarder var skam også undervisningsminister dengang), nåede folk frem til at den sorte død måtte skyldes osten "Sorte Sara", thi sådan et navnesammenfald kunne ikke være tilfældigt.

Hele riget, samt enkelte muslimske lande[1], valgte derfor at boycotte mejeriet i "Ost", der måtte lukke, og de arbejdsløse mejeriarbejdere flyttede væk, hvorfor der ikke var nogen til at yde kirketiende, hvorfor også den måtte lukke og forfalde, for til sidst at ende som den ruinhob den er i dag.

Hvad var det nu med det navn?redigér

Og navnet? -Ja, da de få tilbageværende helst ville glemme hele missæren, valgte de at ændre det første bogstav lidt, så landsbyen kom til at hedde Åst, og så for eftertiden ellers kun spise syltetøj på morgenbrøddet!

Byparken i Åstredigér

Åst er dog på vej opad igen, og der er siden hen kommet en Bypark i Åst. -Dog uden perkere!

Noterredigér

  1. Grundet mangel af Arla, der ikke var blevet etableret endnu
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.